Vágólapra másolva!
Záporra, zivatarra kell számítani szerda estétől. A viharos szél miatt 15 fokkal lesz hűvösebb. Az Alpokon átbukó front hullámot vet Magyarország fölött, így valószínűleg jelentősebb mennyiségű csapadék hull miatta.
Vágólapra másolva!

Hidegfront éri el az országot szerdán késő délután. A Tiszántúlon végig napos idő lesz, viszont nyugat felől beborul az ég. Először a Dunántúl nyugati részén kell esőre, záporra, helyenként zivatarra számítani. "A front ellenére szerdán még északnyugaton is eléri a csúcshőmérséklet a 25 Celsius-fokot, morcosabb, hűvösebb idő csütörtökön lesz. Lesznek olyan dunántúli területek, ahol a 15 fokot sem éri el a csúcshőmérséklet" - mondta Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese. Megerősödik a déli, majd az északnyugatira forduló szél, sőt éjszaka viharos széllökésekre kell számítani.

Forrás: OMSZ
A lila szín jelzi, hogy várhatók viharos széllökések csütörtök kora délután

Csütörtökön még hidegebbnek tűnik az idő a viharossá fokozódó északnyugati szél miatt; a legerősebb széllökésekre a Dunántúlon kell számítani. A hidegfront miatt jelentősen lecsökken a hőingás, azaz nem lesz sokkal melegebb délben sem, mint amilyen hajnalban szokott lenni szeptemberben. Kora reggel 8, 17 fok lesz, ám a legmagasabb nappali hőmérséklet csak keleten haladja majd meg a 20 fokot.

A felhőzet estétől kezd felszakadozni, csökkenni északnyugat felől. "A frontátvonulást az Atlanti-óceán fölött kialakult ciklon okozza. A front mozgása lelassul, amint eléri a Kárpát-medencét, és hullámvetés is bekövetkezhet. Ez azért áll elő, mert az Alpok egy darabig visszatartja a hideg légtömeget, majd amikor átbukik a hegyvonulaton, valamelyest az ellenkező irányba mozog" - mondta Pátkai Zsolt.

A hullámvetésnek köszönhetően jelentősebb mennyiségű, körülbelül 10 milliméter eső érheti az országot, mert a hullámvetés növeli a lehulló csapadék mennyiségét. Pénteken még előfordulhatnak elszórt záporok, de a változóan felhős ég mellett többórás napsütés is lesz.

Forrás: OMSZ
Kelet felé szorulnak a meleg légtömegek (A térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja, az ECMWF modelljéből készültek)