Törvényük átírását kérik a hulladékosok

Vágólapra másolva!
Az ismét a parlament előtt levő hulladéktörvény újratárgyalását szeretné elérni három szakmai szervezet. Hollandiában januártól törlik el a magyar termékdíjnak megfelelő csomagolási adót.
Vágólapra másolva!

Nem éri meg lemondani a gyártók létrehozta hulladékhasznosító szervezetekről - állítják az érintett szakmai szervezetek. Európa legtöbb országában a gyártói felelősség elve számít, vagyis a gyártók általuk alapított koordináló szervezeteken keresztül gondoskodnak arról, hogy termékeik hulladéka újrahasznosuljon. Másutt adóból fizetik a hulladékhasznosítást, mint Dániában és 2012-től Magyarországon.

Az újrahasznosításban viszont azokban az államokban érték el a legjobb eredményeket, ahol együtt alkalmazzák a fiskális szabályozást és a gyártók koordináló szervezeteit - állítja a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség egy olyan tanulmányra hivatkozva, amely 2012 áprilisában készült az Európai Bizottság megrendelésére (a jelentés itt letölthető).

Ilyen modell szerint folyik hulladékgyűjtés Ausztriában, Belgiumban és Németországban. Hollandiában január 1-től térnek vissza a gyártói koordinációs rendszerhez, így eltörlik a magyar termékdíjnak megfelelő csomagolási adót. Becslések szerint a gyártói felelősségi rendszer visszaállításával évente mintegy 115 millió eurót spórolhatnak a hollandok - közölte a szövetség, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.

Elsősorban a magántulajdonú közszolgáltató cégek államosítását bírálta a törvény előkészítése során az Európai Bizottság és több EU-tagállam. Az országgyűlés október 8-án szavazta meg, a köztársasági elnök azonban megfontolásra visszaküldte a jogszabályt.

Áder János azt kifogásolta, hogy a jelenlegi változatban nincs ahova fellebbezni, ha egy hulladékos céget nem minősített megfelelőnek az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A hulladékgazdálkodással foglalkozó szervezetek szerint az újratárgyalás jó alkalom a törvény végrehajthatatlan rendelkezéseinek kiszűrésére, valamint a jogalkotónak jobban figyelembe kellene vennie a lakossági és a szakmai érdekeket.