Közel az ideális vízszint a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Rendkívül megduzzadt a tó, mert két és félszer annyi eső és hó hullt, mint télen szokott. Mivel árad a Zala, naponta további egy-másfél centiméterrel nő a vízszint a Kis-Balatonon keresztül. Olvasónk fotói a tocsogós Balaton-partról.
Vágólapra másolva!

Összesen 31 centiméterrel nőtt meg a Balaton vízszintje, annyi csapadék volt januárban és februárban. A Zalán levonuló árhullám miatt tovább emelkedik a vízszint. Szombaton 79, vasárnap és hétfőn 80 centiméter volt a tó átlagos vízszintje, de Siófoknál 85 centimétert mértek. A vízutánpótlás miatt valószínűleg ideális vízállással kezdődik a nyári szezon.

Alig bírják a patakok a Balatonba vezetni az elmúlt napok esőit: ez látszik olvasónk, Turcsi Gábor hétvégén készült fotóin Forrás: Turcsi Gábor

A Balaton vízgyűjtőjére átlagosan 171 mm csapadék hullott az év első két hónapjában a tó vízgyűjtőterületére, ami több mint két és félszerese a sokévi átlagnak – mondta Csonki István, a ,Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. A Zala vize a Kis-Balaton rendszerén átjutva naponta akár egy-másfél centiméterrel emelheti tovább a tó vízszintjét. A szakemberek szerint a nyári szezon elején a 100 centiméteres vízállás az optimális.

A száraz, derült idő miatt egyelőre apadnak a magyarországi folyók. Keddtől melegebb lesz az idő, szerdán 18 fokos csúcshőmérsékletre lehet számítani a Balatontól délre. Csütörtöktől esősebbre fordul az idő, de még eléggé bizonytalan, mennyi csapadék hull.