Miért szorul be a tél Magyarországra?

Vágólapra másolva!
Egy újabb ciklon miatt átlagosan 10 fokkal lesz hidegebb a héten, mint ami március vége felé jellemző. Miután eláll a havazás, jön az eső és a zápor, de húsvétra egy kicsit felmelegszik az idő.
Vágólapra másolva!

"Januárban teljesen átlagos lenne, március végén viszont ritkán fordul elő" - így jellemezte a hét várható időjárását az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes munkatársa. Jelenleg mindenütt hideg van Európában a 45. szélességi körtől, vagyis a Bordeaux, Torino, Pula, Belgrád vonaltól északra. A folytatódó lehűlést az okozza, hogy a hétvégi után újabb ciklon alakult ki a Genovai-öböl felett, majd a Kárpát-medencétől délre halad el.

Így örvénylik a ciklon Magyarország fölött (a műholdkép március 25-én 10 órakor készült, copyright 2013 EUMETSAT) Forrás: EUMETSAT

A ciklon gigantikus örvényként meleg levegőt szállít délről északra és hideget délre, most Magyarország ismét a hideg oldalra került. Emiatt Budapesten például -2, -3 Celsius-fok lesz a középhőmérséklet a héten, pedig sokévi átlagban 7 fok szokott lenni március végén. A következő napokban a ciklon egyre kevesebb hideg levegőt szállít Magyarország fölé. Gyengül az észak-déli áramlás, és a meleg légtömegek jobban elérik a Kárpát-medencét.

Emiatt valamelyest felmelegszik az idő a hét végére. Húsvétkor már 4 fok lesz a középhőmérséklet, például 11, 12 fok lesz a legmelegebb tájakon szombaton és vasárnap. Még lehet hideghullám a jövő hét elején is, de ennek kisebb a valószínűsége a jelenlegi előrejelzések szerint - tájékoztatott az OMSZ. (Részletes hőmérsékleti térképünket itt találja.)

Közép- és Kelet-Európában 6-10 fokkal hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál március 31-ig Forrás: OMSZ

Szinte egész héten borult marad az ég

Szép, napsütéses tavaszra továbbra sem lehet számítani, mert sokat fog esni a héten. Jelentős mennyiségű, azaz legalább 5 milliméter csapadék Magyarország területének négyötödén várható szombatig.

Kedden ismétlődően havazni fog, délkeleten havas eső is eshet. Szerdán is borult marad az ég, és marad a hószállingózás, majd a havazás. Szerda estig 8-13 milliméter vegyes halmazállapotú csapadék hull a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, így előreláthatóan folytatódik az árhullám levonulása az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint. Hétfőn apadt a Tisza, a Szamos, a Túr és a Kraszna.

A jó hír, hogy szerdán elkezd felszakadozni a felhőzet, csütörtökön már lesznek rövidebb napos időszakok. A viszonylagos napsütésnek nem sokáig lehet majd örülni, mert egyaránt erősen felhős vagy borult lesz az ég pénteken, szombaton és vasárnap. Sokfelé meg-megered az eső, záporok is lehetnek. Többfelé megerősödik a déli, majd az északnyugati szél. Húsvét hétfőn már inkább sütni fog a nap a fátyolfelhős égen.

Húszfokos meleg a spanyol tengerparton

A ciklon erejére jellemző, hogy hétfőn kiterjedten és intenzíven havazik Ukrajnában, Fehéroroszországban, illetve Oroszország európai területének északi és középső részén, gyakoriak a hófúvások is. A csúcshőmérséklet ennek megfelelően a leghidegebb téli napokat idézi, ebben a térségben szinte mindenütt -5 fok alatt marad, de a -10 fok sem ritka.

Most a Fekete-tenger keleti medencéjébe, például Szocsiba, vagy Spanyolországba és Portugáliába kell utazni az igazi tavaszért. A Fekete-tenger keleti részén 10 foknál is melegebb van most. A spanyol tengerparton 20 fok is előfordul, az Atlanti-óceán partvidékén pedig 10 fok körül alakul a délutáni hőmérséklet.