Vágólapra másolva!
Még a következő bő egy hétben sem lesz szükség vastag kabátra, fülvédős sapkára és gyapjúsálra. Marad az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb idő, de utána már bármikor bezúdulhat a sarkvidéki hideg levegő.
Vágólapra másolva!

Nem lesz fagy, hóesés és viharos északi szél a következő hét nap alatt Magyarországon, éjjelente is fagymentes időre lehet számítani. Változékonyabb lesz az időjárás, mint amilyen a hétvégén volt, de egyelőre marad az ilyenkor szokásosnál 4-5 Celsius-fokkal magasabb hőmérséklet – mondta Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az Origónak. „November harmadik hetében 6-7 fokig szokott melegedni a levegő, ehhez képest például kedden 13-14 fokos meleg lesz délkeleten, és keleten még a következő hét elején is tíz fok fölötti hőmérséklet várható.”

Sokan úgy érzik, hogy jóval melegebb van az ilyenkor szokásosnál, és igazuk is van. A tavalyi november is több fokkal melegebb volt az 1971–2000-es sokéves átlagnál, az ország keleti felében 2-3 fokkal, a középső és a nyugati részén pedig 3-4 fokkal volt magasabb a havi középhőmérséklet.

Az enyhébb idő valószínűleg az egész Kárpát-medencében kitart december 1-jéig a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjában (ECMWF) készült, a heti átlagokat mutató előrejelzések szerint. Az alábbi térképen a piros szín mutatja, hogy november 24-ig átlagosan több fokkal melegebb lesz az idő az átlagosnál, de november végén sem valószínű, hogy az átlag alá süllyedne a hőmérséklet:

A térképek azt mutatják, hogy az adott héten átlagosan melegebb vagy hidegebb lesz-e a megszokotthoz képest, de azt nem, hogy a héten belül mely napokon lesz melegebb vagy hűvösebb az idő Forrás: OMSZ/ECMWF

Ennyi változékonyság viszont még nem fogható a klímaváltozásra. Tény, hogy a Kárpát-medence érzékenyebben reagál arra, hogy nő a Föld átlaghőmérséklete, és az is, hogy a 2050-es évekre elhúzódó nyarat és melegebb őszt vetítenek előre a klímamodellek. A szakemberek szerint ezek a hatások viszont nem egyik évről a másokra jelentkeznek, amit az is bizonyít, hogy 2011 novembere 1-3 fokkal hűvösebb volt a sokévi átlagnál, de egy évvel még korábban, 2010 novemberében 2-5 fokkal volt melegebb.

Ilyen lesz az idő a héten

Jelenleg a Kárpát-medencétől keletre levő anticiklon peremén áramlik az enyhe levegő Magyarország fölé, és kedden ráadásul egy melegfront érkezik. Keddre virradó éjszaka ismét köd alakul ki ott, ahol kevésbé felhős az ég. Kedden általában erősen felhős idő lesz. Délkeleten lehet szűrt napsütésre számítani, de nem sokáig, mert ismét megvastagodnak a felhők nyugat felől, és egyre többfelé kezd el esni az eső.

A hét további részében is többnyire felhős vagy borult lesz az ég, de szerdán és csütörtökön itt-ott felszakadoznak a felhők, és rövid időre kisüt a nap. Több helyen ered el az eső, sőt záporeső is valószínű, és a hétvégén sem lesz száraz idő. Országos, áztató esőzésre viszont nem kell számítani, jelentősnek számító csapadék, azaz legalább napi 5 milliméter az ország területének mintegy felén lehet. Ez a mennyiség megfelel a sokévi átlagnak.

Éjszaka általában 2–9 fok közé süllyed a hőmérséklet. Napközben jobbára 6–13 fok közé melegszik a levegő, de eleinte délkeleten ennél néhány fokkal még enyhébb is lehet az idő.

Az enyhe időjárást az okozza, hogy egyelőre nem tudott kialakulni olyan tartós északi áramlás, amely a sarkvidék és Észak-Európa felől fagyos levegőt szállítana a Kárpát-medencébe, és a legfrissebb előrejelzések szerint valószínűleg nem is kell ilyesmire számítani a következő egy hét során. Ilyen időjárási helyzet viszont nagyon gyorsan kialakulhat – magyarázta a meteorológus, de valószínűbb, hogy csak november 25-e után.

Több a vírus, de jobb a közérzet

A szokásosnál enyhébb hőmérséklet, illetve a fagy hiánya kedvez a baktériumok és vírusok tenyészésének és terjedésének, így jelentősen nőtt a felső légúti, megfázásos betegségek kockázata. November 7-e óta kérhető a háziorvosoktól az influenza elleni védőoltás.

Ugyanakkor a novemberben szokásosnál több napsütés miatt – főleg a magasabb helyeken – egyelőre könnyebb elviselni az ősz talán legnehezebb, leghosszabbnak tűnő hónapját. Erős frontok sem voltak az elmúlt hetekben, a közlekedésben a gyakori köd a fő probléma, és az, hogy a közeli tárgyak távolabbinak tűnnek.

Forrás: MTI/Varga György

Északon már havazik

Európában most csak az 55. szélességi körtől, nagyjából a Glasgow–Koppenhága–Vilnius–Szmolenszk vonaltól északra van télies idő, itt ciklonok vonulnak nyugatról kelet felé. Többfelé havas eső esik és hó hull a Német–lengyel-síkságon, másutt csak szórványosan alakulnak ki záporok és hózáporok.

A kontinens felhősebb vidékein sem állt be még a téli hideg, ott is általában 1–9 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Annak, aki szeretné még jobban meghosszabbítani a vénasszonyok nyarát, Európa délkeleti részébe kell utaznia, mert ott délutánra 13–22 fok közé melegszik a levegő. Spanyolország, Portugália és Franciaország most azért nem jó úti cél, mert az ECMWF-ben készült heti előrejelzés szerint ott 1–6 fokkal hűvösebb időre lehet számítani december elsejéig.