A legjobb műholdképek a Xaverról

Xaver, vihar, műholdkép.
Vágólapra másolva!
Katasztrófát nem okozott ugyan a Xaver viharciklon, de két lengyel tartományban még a legmagasabb szintű vészjelzés van érvényben miatta. A műholdképen az északnyugatról délkeletre húzódó felhősávok a leglátványosabbak.
Vágólapra másolva!

A ciklon hidegfrontja péntek hajnalra érte el Magyarországot. A NASA Terra műholdjának valós színeket mutató felvétele péntek délelőtt készült. Északnyugaton, a kép bal felső sarkában Skócia és lentebb Anglia látható, délkeleten pedig a Balkán. Az Adria a délkeleti sarokban látszik, sőt a Balaton halványkék foltja is kivehető a tengertől északra levő felhőtömb északi, azaz felső oldalán – írja műholdképekről szóló blogján Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője.

A teljes felbontású képért és további részletekért kattintson a Műholdképek blogra! Forrás: Terra/MODIS/ELTE

A fenti videó az Eumetsat meteorológiai műhold képeiből készült. A felvételek csütörtök délutántól péntek reggelig mutatják a Xaver mozgását. A meteorológusok a különböző árnyalatokra színezett felvételek segítségével különítik el az eltérő eredetű légáramlatokat, vagy azonosítják azokat a felhőtömböket, amelyekből esik az eső.