Ennyire színes a villámcsapás

nano
Az új technológia a látható színkép teljes tartományát lefedi
Vágólapra másolva!
Szabad szemmel nézve vakítóan fehér és ijesztően fényes minden villámcsapás, a környezetében lévő gázok azonban megszínezhetik.
Vágólapra másolva!

David Antao csillagászati színképelemzéssel (spektrumanalízissel) foglalkozik, és ezzel a módszerrel készített felvételeket egy közeledő zivatarfelhőről Fayssac község határában, Toulouse-tól hatvan kilométerre. A színképen az látszik, hogy egyes színek erősebbek, fényesebbek a többinél.

A villám fénye összetett, azaz a teljes spektrumot tartalmazza. Így a villám színe fehér, azonban a villám környezetében található ionizált gázok (víz, oxigén, nitrogén, argon stb.) "megszínezhetik" a villám fényét. A víz hidrogénatomjai ionizált állapotukban vöröses fényt bocsátanak ki, míg a nitrogén kékes, az oxigén pedig zöld színű fénnyel színezi a villámot - írja a jelenség magyarázatáról a Légköroptika.hu.

Az alsó fotón látszik a villámlás színképe (a felső képet David Bregou, az alsót David Antao készítette) Forrás: David Bregou, David Antao

Sok vízgőzt tartalmaző levegőben néha szabad szemmel is megfigyelhető a villámlás "bevörösödése", ennek részletes magyarázatáról itt olvashatunk.

A színkép vizsgálatával azt is meg lehet állapítani, milyen forró volt a villámcsapás. A villámcsatorna hőmérséklete elérheti a 30 ezer Celsius-fokot (összehasonlításként a Nap felszínén 5780 fok van).

A színképelemzés módszerét az 1860-as évek óta használják vegyi anyagok meghatározott azonosítására. Csillagászati színképelemzésnél az elektromágneses sugárzás összetevőire bontásával lehet megállapítani többek között azt, hogy milyen anyagokból áll, és milyen hőmérsékletű egy csillag. Robert Bunsen és Gustav Kirchhoff így elemezte a Nap atmoszférájának kémiai összetételét.