Újabb havazás érkezik este

Vágólapra másolva!
Napközben csak északkeleten szállingózik a hó, kedden ónos esőre vált át a havazás a Dunántúlon. Délutánra -2, +3 fokig melegszik a levegő, este 0, -5 fok között alakul a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

Hétfő reggel köd nehezítette a közlekedést Vasvár és Kápolnásnyék környékén, Kaposvár és Tamási térségében, valamint Békés megye nagy részén. Sűrű köd alakult ki Tárnok és Baja térségében, arra 100 méter alá csökkent a belátható útszakasz. Napközben átmenetileg mindenütt kisüt a nap, az északkeleti országrész kivételével. Ott a nap első felében helyenként még hószállingózás, gyenge havazás lehet, de maximum 2 centiméter friss hóra kell számítani.

Többfelé megélénkül a keleti, északkeleti szél, az Észak-Dunántúlon olykor megerősödik. A szél ott hóátfúvásokat okozhat, ezért Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére első szintű (sárga) figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Délutántól ismét erősen beborul az ég nyugat, délnyugat felől. A hajnalban mért -11, -2 Celsius-fokos fagyok után kora délutánra -2, +3 fokig melegszik a levegő. A hőmérséklet este 0, -5 fok között várható (részletes hőmérsékleti térképünket itt találja).

Késő estétől havazás kezdődik délnyugat felől, és éjszaka kiterjed az egész Dunántúlra. Hajnalban és reggel a Dél-Dunántúlon ónos eső is valószínű.

Kedden jelentősen megenyhül az idő a Nyugat-Dunántúlt leszámítva, ezért eső váltja fel a havazást. Így a reggelig lehulló hó napközben elolvad, kivéve az ország nyugati részét. Kedd éjfélig a Kisalföld nyugati részén és az Alpokalján általában 10-20 centiméter friss hó várható, de Vas megye nyugati határszélén 25 centiméternyi is lehullhat.

Fokozatosan észak felé helyeződik az a légörvény, ami havazást hozott a Kárpát-medencébe, így átmenetileg szárazabb levegő áramlik Magyarország fölé. Estig a hidegfrontokkal járó tünetek megjelenésére kell számítani. Az erre érzékenyeknél fejfájás, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Erősödhetnek az ízületi fájdalmak, a görcsökkel járó betegségek esetén fokozódhat a görcshajlam.