Szeged eladja önkormányzati bérlakásait

Vágólapra másolva!
Milliárdokra számít a szegedi önkormányzat a bérlakásai értékesítéséből. Ennek érdekében föloldja a korábbi elidegenítési tilalmat, és bizonyos esetekben hajlandó beszámítani a felújításokat is.
Vágólapra másolva!

Több milliárd forint bevételre számít a következő években Szeged az önkormányzati tulajdonú bérlakások egy részének értékesítéséből; a befolyó összegből szociális bérlakásokat építenek vagy vásárolnak, illetve uniós pályázatok önerejeként használják föl - jelentette be Németh István, az IKV Zrt. vezérigazgatója a csongrádi megyeszékhelyen.

A szegedi önkormányzat a lakások bérleti díjának több lépcsőben történő, differenciált emeléséről döntött, és ezzel párhuzamosan megteremtette a lehetőséget, hogy a bérlők megvásárolják az általuk lakott ingatlant - mondta a szakember a XX. Országos Ingatlankezelési Konferencián. Hozzátette: a város közgyűlése döntött arról is, hogy a belvárosi lakások egy részének esetében föloldja a korábbi elidegenítési tilalmat.

Az önkormányzati tulajdonú IKV Zrt. 55 milliárd forint értékű ingatlanvagyont kezel, ezen belül az 5100 lakás értéke mintegy 28 milliárd forintra tehető. Az önkormányzat azt a mintegy kétezer lakást kínálja föl megvételre, melyekben a bérlők határozatlan idejű szerződés alapján laknak - közölte a vezérigazgató. A cég első körben azt a 700 bérlőt értesítette, akinek a lakása korábban "tilalmi listán" volt, s másfél hónap alatt 270-en jelezték, élni kívánnak a vételi lehetőséggel - tudatta a szakember.

Németh István elmondta, a bérlők övezeti besorolástól függően a lakás forgalmi értékének 60, 65, illetve 70 százalékán vásárolhatják meg a lakást, és 20 százalék önerő befizetésével kérhetnek 15 éves részletfizetést is a jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatozással. További 20 százalék kedvezményt kap a bérlő, ha egyszerre fizeti ki az ingatlan vételárát.

A forgalmi érték megállapításánál a bérlő által öt évnél nem régebben végzett, számlával igazolt felújításokat figyelembe veszik, ha azt az IKV Zrt. engedélyezte, és nem írták jóvá bérbeszámítással - közölte a vezérigazgató.