Ingatlanadó: eleinte nem kellene fizetni

Vágólapra másolva!
Valószínűtlennek tartja Veres János pénzügyminiszter, hogy 2008. január 1-jétől már fizetni kellene ingatlanadót Magyarországon. Ennek ellenére az új adófajtát jövőre akár be is vezethetik, vélhetően más adóügyi változtatásokkal összehangoltan.
Vágólapra másolva!

"Ha 2007 őszén hozza meg a parlament ezeket a döntéseket, akkor nagy valószínűséggel 2008. január 1-jétől fizetendő ingatlanadóról nem lehet szó. Lehet szó ingatlanadóról 2008. január 1-jétől ebben az esetben is, csak nem biztos, hogy az rögtön fizetési kötelezettségként is jelenik meg" - mondta Veres János a Napkelte hétfő reggeli adásában.

"Sokféle technikája képzelhető el a fizetési kötelezettség megállapításának és időbeni meghatározásának. Lehet olyan döntést hozni, amely alapján nem biztos, hogy egy adónem az első hónaptól kezdve fizetési kötelezetséggel is jár - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Azzal indokolta ennek mérlegelését, hogy az ingatlanadóval kapcsolatos szabályokat olyankor kell meghozni, amikor az önkormányzatoknak még van idejük fölkészülni az azzal járó feladatokra. Hangsúlyozta, a kérdésben nincs még egységes kormányzati álláspont, de a Pénzügyminisztériumnak már van egy javaslata.

Veres János megjegyezte, kormányzati berkekben olyan javaslat nem született, amely önállóan, csak az ingatlanadó bevezetésére vonatkozott volna - kizárólag olyan, amely más adónemek megszüntetésével együtt vezetné be az ingatlanadót.

"Szóba kerül a tárgyalásokon az is, hogy a járulékrendszer hogyan változhat: például az ingatlanadó bevezetésével, vagy más adónemek változtatásával együttesen, beleértve a társasági adót, a személyi jövedelemadót" - tette hozzá a pénzügyi tárca vezetője.