Hatékonyabb lesz az építésfelügyelet

Vágólapra másolva!
Jövő év januárjától legalább hat építésfelügyelő fog minden regionális közigazgatási hivatalnál dolgozni, ami folyamatos építésfelügyeleti ellenőrzést tesz lehetővé. Bővülnek és naprakészek lesznek az építésügyi kötelező nyilvántartások, és általánossá válik az elektronikus nyilvántartás az építésügyben is.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati és területfejlesztési tárca által kidolgozott rendelet-tervezetek az építésügyi szabálytalanságok visszaszorítását célozzák.

Ellenőrzés, szankciók

Az építőipari kivitelézési tevékenységet szabályozó jogszabályok értelmében a kivitelezés megkezdését az építtető köteles előzetesen bejelenteni az építésfelügyeleti hatóságnak. A bejelentést elektronikusan kell megtenni. Amennyiben a hatóság a bejelentés alapján úgy látja, hogy az nem felel meg a jogszabályi követelményeknek, vagy a kivitelezés megkezdésére, végzésére vonatkozó előírások nem teljesülnek, akkor még a kivitelezés megkezdése előtt megtilthatja az építkezést. A hatóság a kivitelezés ellenőrzésekor, az építkezés helyszínén is hozhat határozatot, amely azonnal végrehajtható. Ezzel egyidejűleg megtilthatja az építkezés folytatását, ha az közvetlenül veszélyezteti az állékonyságot, emberi életet vagy egészséget, a közbiztonságot. Helyszíni ellenőrzés a szabálytalanság tudomásra jutásától számított egy éven belül, legkésőbb az építmény használatbavételi engedélyének jogerőssé válásáig lehetséges. Az ellenőrzés során akár tízmilliós bírság is kiszabható.

Erősítenék a hatóságot

Az előterjesztés megerősítené az építésfelügyeleti hatósági rendszert, ami létszámbővítéssel is járna. Az építésfelügyeleti hatósági feladatokat 2007. január 1-től a regionális közigazgatási hivatal építésfelügyelője látja el.

A felügyeleti rendszer megerősítése és létszámbővítése a mai napig nem történt meg, 2006-ban teljes munkaidőben mindössze 10 építésfelügyelő dolgozott, további 10 főt csak részmunkaidőben foglalkoztattak. Ebből következően az építésfelügyeleti ellenőrzések száma minimális: 2005-ben az országban építési engedély alapján megindult építkezések átlagosan 2,9 százalékát( 2349 épületet) ellenőrzött az építésfelügyeleti hatóság. A már feldolgozott 2006-os adatokból az állapítható meg, hogy hogy az arány tovább romlott: az ellenőrzések száma az előző évi egyharmadával csökkent, 2006-ban csak 1600 ellenőrzést folytattak le.

Az előterjesztés indokolása a 2005-ben lezárult ellenőrzések tapasztalatait összegezve kiemeli, hogy az építőipari kivitelezések közel egyharmadát nem irányította felelős műszaki vezető. A kiviteli terv a vizsgált építési tevékenységek 15 százalékában hiányzott. A felügyelet a vizsgálatok 13,8 százalékában szerkezeti, 14,2 százalékában egyéb hibát észlelt. Az építménybe beépített építési célú termékek (anyagok, szerkezetek, berendezések) megfelelőség-igazolása a vizsgált építkezések közel egyharmadában nem állt rendelkezésre.

A tervezet szerint az ellenőrzési tevékenység megerősítése érdekében 2008. január 1-től regionális közigazgatási hivatalonként biztosítani kell azt, hogy 6 teljes munkaidőben foglalkoztatott - azaz a jelenlegi 10 teljes munkaidőben foglalkoztatott építésfelügyelő helyett összesen 42 - építésfelügyelő lássa el ezt a tevékenységet. Emellett tovább kell fejleszteni a hatósági ellenőrzések rendszerét, hogy ne csak az építésügyi hatóságok folytathassanak le vizsgálatot, hanem más szervekkel összehangolt, átfogó kontroll működhessen. Az építési fegyelem megszilárdítása érdekében fokozni kell az építésfelügyeleti szankciók alkalmazását is, ezek között kiemelten az építésfelügyeleti bírság kiszabását, a bírságnak az építésfelügyeleti tevékenység színvonalának emelésére való visszaforgatását.

Építésügyi nyilvántartások

2008-tól új, közhiteles,n aprakész és elektronikusan vezetetett nyilvántartásokat ígér a tárca. A jogszabálytervezet több, az építésügyi hatóságok által vezetett nyilvántartás adattartalmát szabályozza. Külön nyilvántartásokban fognak szerepelni:

  • az építésügyi hatóságok illetékességi területén működő, önkormányzatok által elfogadott szabályozási tervek és helyi építésügyi szabályzatok,
  • a helyi építészeti értékek,
  • az építmények,
  • a felvonók és mozgólépcsők (mozgójárdák),
  • a hatósági ellenőrzések,
  • a hatóság által kiszabott építésügyi és eljárási bírságok.

Emellett az építésfelügyeleti hatóság vezeti az építésfelügyeleti ellenőrzések jegyzőkönyvei, az ellenőrzés során feltárt jogsértő építésügyi cselekmények nyilvántartását, a kiszabott építésfelügyeleti bírságok és azok behajtásának nyilvántartását, valamint az építési tevékenység megkezdésével kapcsolatos adatok nyilvántartását.