[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] üzleti negyed> ingatlan

Üzletrész Gazdaság Plusz energia hitel devizapiac Itthon
Magyarországbanktitokszámítógéplakáspiac

Számolja ki lakása forgalmi értékét!

2007.01.12., 6:50|Utolsó módosítás:2007. 01. 17., 14:52|

Magyarországon is kezd elterjedni a számítógépes adatbázisra alapozott ingatlan-értékbecslés. Gondot egyelőre csak az jelent, hogy banktitokba és adatvédelmi akadályokba ütközik, aki tájékozódni szeretne akár csak saját lakása tényleges piaci értékéről. Ennek ellenére már ingyenes szolgáltatás is létezik.

Forrás: [origo]

A kínálati árakra épülő adatbázis gyakran nem tükrözi a valós piaci viszonyokat

Fórum

Hirdetés

JÁTSSZ ONLINE!

Kanadában, az Egyesült Államokban, Skóciában és Angliában természetes az ingatlanok adatainak nyilvánossága, beleértve azok értékét, összes fontos jellemzőjét és adásvételük idejét. Amerikában arra is használják az efféle adatbázisokat, hogy ellenőrizni tudják az ügynökök tevékenységét.

Magyarországon ezzel szemben banktitokba és adatvédelmi akadályokba ütközik, aki tájékozódni szeretne akár csak saját lakása tényleges piaci értékéről. Posta Balázs, a 63 országra kiterjedő hálózattal működő RE/MAX ingatlanértékesítő magyar vállalkozásának ügyvezetője szerint a titkolózás mellett nehezíti a hazai értékbecslést a megbízható, megfelelő mennyiségű rekordot tartalmazó adatbázis hiánya.

Egy igazán átfogó és megbízható értékbecslési szolgáltatás megteremtése az ingatlanszakma összefogása nélkül elképzelhetetlen, hiszen a legnagyobb cégek is évente legfeljebb 4-5 ezer adásvételt ütnek nyélbe, ekkora mennyiségből pedig nem lehet valós értékbecslést készíteni. Posta Balázs jelezte, nincs meggyőződve róla, hogy szűk merítésű adatbázisból megfelelő következtetéseket lehet levonni.

A külföldön használatos rendszerek integrált kapcsolatban állnak az ingatlanforgalmazó cégek adataival, és 25-30 évre szólóan összegzik az adatokat. Amennyiben valaki kíváncsi egy ingatlanra, akár öt perc alatt hozzájuthat minden fontos és jellemző információhoz és korrekciós tényezőhöz, amelyek alapján nagy pontossággal megtudható az ingatlan értéke.

Az adatok közt mindenki kedve szerint keresgélhet, hiszen éppen az a cél, hogy széles vevői réteghez jussanak el a kínálati oldal hírei. Emellett működnek olyan modulok is, amelyeket csak a jogosultsággal bíró ingatlanforgalmazók tekinthetnek meg, s természetesen a becsüs nem a számítógép által készített elemzést adja át megbízójának, hanem egy pontosabb, minden részletre kiterjedő adatsort.

Címlapsztori»

Forrás: MTI/Faludi Imre Eladják a Telenort, köztük a magyar vállalatot is A Telenor 2,8 milliárd euróért eladja közép-kelet-európai leányvállalatait a cseh PPF-csoportnak, amely a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője.

Legolvasottabb cikkek

Ingatlan apróhirdetés

betöltés...
hirdetés

Hirdetés

60
50
40

PARTNEREK AJÁNLATA

Olvasnivaló

Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert Eltűnt a Himaláján két magyar, miután megmászták a Kancsendzöngát.
Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.

További adatok » Időjárás »