[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] üzleti negyed> ingatlan

Üzletrész Gazdaság Plusz energia hitel devizapiac Itthon
lakóteleppanelháztűzesetek

Megelőzhetők a pusztító paneltüzek

2007.08.06., 7:00|Utolsó módosítás:2007. 08. 06., 11:46|

Az egyes lakók és a társasházak egyaránt sokat tehetnének azért, hogy a lakótelepeken ne alakulhassanak ki az idén látottakhoz hasonló, egyszerre több emeletet veszélyeztető tűzesetek. Cikkünkből kiderül, melyek a panelházak leggyengébb pontjai, és hogyan védekezhetünk.

Fotó: MTI

Nehéz dolguk van a tűzoltóknak

Ingatlanpiac

Családi házak
>>>

Tűzvédelem lakásonként ötezerért

Újbuda polgármestere éppen a napokban vett részt egy tűzbiztonsági felújítás bemutatóján, az Etele úti lakótelepen. Molnár Gyula elmondta, 3-5 évente kell megtisztítani a szellőző csöveket ahhoz, hogy az otthonok biztonságosabbak legyenek. Utalt arra, hogy erre a Panel Plusz program keretében nem lehet pályázni, de megjegyezte, az eljárás lakásonként mindössze 5-7 ezer forintba kerül.

Fórum

JÁTSSZ ONLINE!

Noha sokak számára úgy tűnhet, az utóbb időben több a panelházakban keletkezett, pusztán arról van szó, hogy akadt néhány tragikus kimenetelű, nagy nyilvánosságot kapott eset - mondta az [origo] kérdésére a Fővárosi Tűzoltóság tűzmegelőzési főosztályának vezetője.

Példaként említette, amikor februárban, Debrecenben tizennégyen megsérültek, miközben egy panelház több lakása teljesen kiégett, valamint a júniusi, XV. kerületi tüzet, amelyben egy ember meghalt, másik tizenhetet pedig kórházba kellett szállítani - 120 tűzoltó vett részt az oltásban.

Nem feltétlenül van tehát több paneltűz, mint korábban, de ha a lakók nem tesznek többet a megelőzésért, később is rendszeresen lehet számítani efféle esetekre. Az ipari technológiával épült házak tűzvédelmi szempontból rossz adottságait több-kevesebb ráfordítással csaknem teljesen ki lehetne küszöbölni - hangsúlyozta Érces Ferenc.

A tűzoltók egyébként - azonkívül, hogy például Budapesten a 30 méternél magasabb épületeket kétévente ellenőrzik - kérésre bárhol felmérik a terepet, majd írásban hívják fel az ingatlan tulajdonosának és kezelőjének figyelmét az afféle szabálytalanságokra, mint egy menekülőablak ráccsal történt elzárása. Végső esetben bírságot is kiszabhatnak.

A panelépületek legnagyobb hibája a tűzgátló elválasztó szerkezetek hiánya, ami különösen egy több lépcsőházas, úgynevezett szalagház esetében jelent veszélyt. Nemcsak a lángok terjednek könnyen, hanem a füst is, mivel a lépcsőházak a legfelső szinten általában össze vannak kötve.

A lakótelepi lakások eredeti ajtói nem tűzálló anyagból készültek, és bár ezeket sok helyütt kicserélték már, jobbára az újak sem megfelelőek. Emellett a házak elektromos hálózatát évtizedekkel ezelőtt a mostaninál - számítógép, mosogatógép, klímaberendezés - sokkal kisebb terhelésre tervezték, így gyakran okoznak zárlatot.

A legnagyobb gondot azonban azok a függőleges építészeti aknák okozzák, amelyek a vizes helyiségekben és a konyháknál futnak - utóbbi helyiség köztudottan jellemző tűzfészeknek számít, a tűzhelyen felejtett ételek miatt.

Az említett aknákat annak idején többnyire egyszerű pozdorjalemezekkel zárták le, ezeken keresztül a tűz pillanatok alatt belép a rendszerbe, és az évek alatt odabent lerakódott zsír és olaj segítségével nagyon gyorsan (szó szerint futótűzként) továbbterjed egyik emeletről a másikra - ecsetelte a veszélyeket a szakember.

A falakon kívüli, de szintén nem mellékesen, a kijelölt parkolóhelyeken összezsúfolt autók minduntalan eltorlaszolják a tűzcsapokhoz és a házakhoz vezető utakat. Az a pár perc ugyanis, amíg az akadályt elhárítják, pont arra elég, hogy egy lakás teljes terjedelmében égni kezdjen.

Ha a megelőzés kerül szóba, a szakemberek mindig elmondják: jó, ha van a lakásban rendszeresen bevizsgált oltókészülék, és a már 2000 forinttól kapható, elemes füstérzékelő detektorok jó szolgálatot tehetnek többek között az éjszakai tüzeknél. Emellett a fent felsorolt problémák egy részét a lakók saját erejükből is elháríthatják.

A konyhai szellőzőket tanácsos hőre záródó csappantyúkkal felszerelni, amelyek szükség esetén tűzálló anyagú ajtóval zárják le az aknákat. A lakóközösségeknek pedig, ha felújításról döntenek, érdemes nemcsak a nyílászáró cseréjére és a külső hőszigetelésre figyelniük, hanem a belső gépészetre is, így az elektromos rendszer felújítására, a belső szellőző kitisztítására és a lépcsőház hő- és füstelvezetésére.

A Magyar Fejlesztési Bank honlapjáról kiderül, hogy a jelenleg Panel Plusz néven futó panelfelújítási program - melyben az állam kiegészíti az önkormányzatok és a lakók egyharmad-egyharmad arányú költségvállalását - a szellőzőtisztítást nem támogatja, az épületgépészet korszerűsítésére, felújítására viszont lehet pályázni.

[origo]

Címlapsztori»

Forrás: Shutterstock Kínában a tökéletes alak egyenlő a gazdagsággal Egyre divatosabb konditerembe járni és ügyelni a megfelelő étkezésre, Kínában azonban egy jó Instagram-képen túl is van jelentősége az edzésnek, hiszen jelenleg a gazdag ...
    Forrás: Ceeze Hódítanak a méregdrága kamucipők A világ, ahol az Adidas és a Louis Vuitton közösen tervez cipőt,  sokáig elképzelhetetlen volt. Fiatal tervezők egy csoportja most azonban összehozza az eddig ...
    Forrás: MNB Új 50 forintos jön a hokivébé miatt Magyarországon rendezik a 2018-as divízió I-es jégkorong-világbajnokságot április 22. és 28. között. Ez alkalomból tiszteleg az MNB a magyar válogatott előtt, és új 50 ...

Legolvasottabb cikkek

Ingatlan apróhirdetés

betöltés...
hirdetés

Hirdetés

60
50
40

PARTNEREK AJÁNLATA

Olvasnivaló

Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert Eltűnt a Himaláján két magyar, miután megmászták a Kancsendzöngát.
Tíz percig tartott a per Elhalasztották Oscar Pistorius perét, miután a vád még nyomozni akar a gyilkosság ügyében.

További adatok » Időjárás »