Feltorlódnak az év végére az üres irodák

Vágólapra másolva!
Várhatóan több mint ötször annyi irodát adnak át a fejlesztők Budapesten az év második felében, mint az első hat hónapban, és hasonló arányok valószínűek a raktárpiacon is. Az új üzlethelyiség-terület felét az Aréna Plazában adják át.
Vágólapra másolva!

A kereskedelmi ingatlanok (irodák, raktárak, üzletek) összesített piacán Budapesten az első félévben 69 ezer négyzetméter felületet adtak át, az év végéig további 438 ezer négyzetméter átadása várható, vagyis rekordértéket érhet el az idén az egy évben átadott kereskedelmi ingatlanfelület - mondta Salamon Adorján, az Eston International elnök-vezérigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.

Az ingatlanpiac lassú reagálásával, illetve a 2-3 éves átfutási idővel indokolta Salamon Adorján, hogy most ekkora mennyiségű új ingatlan kerül piacra. Ebből az első félévben átadott A kategóriás irodák alapterülete 38 ezer négyzetméter volt, de a második félévben ehhez több mint 200 ezer négyzetméter társul, így az éves teljesítmény elérheti a 250 ezer négyzetmétert is. Sőt, az Eston előrejelzése szerint ugyanennyi várható 2008-ban is. A növekmény zömét 8 projekt adja, ezek közül a legnagyobb a 28 ezer négyzetméteres Aréna Corner.

Az irodafejlesztési területek zöme a Hungária és a Könyves Kálmán körút, valamint a rá merőleges Soroksári út környékére összpontosul: itt helyezkedik el 9 projekt. A cég felmérése szerint ezen a területen további 1 millió négyzetméter iroda felépítésére alkalmas telkeket vásároltak már a fejlesztők. "Biztosan felépül még ennyi iroda, de nem lehet megmondani, hogy mikor" - jellemezte a helyzetet az elnök-vezérigazgató.

Az irodák kihasználatlansági rátája jelenleg 11,6 százalék, amely nagyon jó érték, de az új fejlesztések bekapcsolásával akár egyharmadával is nőhet. A négyzetméterenkénti és havi bérleti díjak évek óta a 12-14 eurós sávban állnak.

Az ipari-logisztikai parkokban 150 ezer négyzetméternyi új épület készül el 2007-ben, de ebből mindössze 26 ezer négyzetmétert adtak át az első félévben. A fajlagos havi bérleti díjak a fővárosban 5-5,5 eurót, míg a város határában 3,7-4,2 eurót tesznek ki. A kereslet tovább növekszik, de a piaci új kínálat egyharmadát a Pro-Logis adja. Második és harmadik helyen az Europolis, illetve az IR HL áll, egyaránt 18-18 százalékkal.

Az üzlethelyiségek alapterülete 138 ezer négyzetméterrel bővül Budapesten idén. Ennek fele a volt lóversenypálya helyén épülő Aréna Plazában lesz. A legkeresettebb bevásárlóközpontokban a havi bérleti díj 100 euró körül van négyzetméterenként. A belvárosban a Váci utcai üzletek bérleti díja 80-100 euró között "állt be", míg az Andrássy úton az egy évvel korábbi 25-35 euróról 30-50 euróra emelkedett mára a bérleti díj.

A befektetési ingatlanok hozama folyamatosan esik a magyar fővárosban, például az A kategóriás irodaházaknál 2005-ben még 7,1, a múlt évben 6,5, idén az első félévben viszont már csak 6 százalék volt. A logisztikai ingatlanok hozama másfél év alatt 9-ről 7,5 százalékra, míg a bevásárlóközpontoké 8,1-ről 6 százalékra csökkent. Miután a befektetési célú ingatlanforgalom csekély, így akár egy tranzakció is átárazhatja a piacot.