Keményebb ellenőrzés az építésügyben

Vágólapra másolva!
Párosan járnak majd, és szinte mindent ellenőrizhetnek jövő januártól az építésfelügyelők. A minisztérium forrásokat is biztosít a jelenlegi ellenőrzési rendszer bővítéséhez.
Vágólapra másolva!

Az építési felügyelők egyebek mellett az építési technológiát, valamint az építőmunkásokat is ellenőrizhetik - olvasható az építésfelügyeleti tevékenységről szóló kormányrendeletben, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az építési felügyeletet a regionális közigazgatási hivatalok látják el, mindig az a hivatal az illetékes, amelynek a területén az építés zajlik. A rendelet kimondja, hogy helyszíni ellenőrzést csak két építésfelügyelő - egyidejűleg - végezhet.

A felügyelők ellenőrzik, hogy a kivitelezés megkezdését bejelentette-e az építtető, joguk lesz az anyagok, technológiák, valamint a szakmai követelmények betartásának az ellenőrzésére, továbbá az építésben részt vevők jogosultságait (képesítését) is vizsgálhatják. A rendelet kiemeli az ellenőrizendő dolgok közül az építési és a tervezési szerződés meglétét, valamint az épület szerkezetére és a kivitelezés módszerére vonatkozó követelmények betartását.

Az építésügyért felelős miniszter minden év március 15-ig ellenőrzési irányelvet ad ki. A közigazgatási hivatalok viszont előtte, január 31-ig összefoglaló jelentést küldenek a miniszternek az előző évi ellenőrzések megállapításairól.

Bár a jövő évi költségvetési törvényben külön soron nem szerepel, a közigazgatási hivatalok egyenként 6 építési felügyelő személyi kiadásaira kaptak fedezetet - tudta meg az ÖTM illetékesétől az MTI. Ez országosan 42 főállású felügyelő foglalkoztatását jelenti jövő év januárjától (amikortól az építésfelügyeleti kormányrendelet is hatályos).

Jelenleg ugyanis a közigazgatási hivatalokban a másodfokú építésügyi hatósági feladatokat ellátó személyek idejük töredékében foglalkoznak építésfelügyelettel. A főállású felügyelők munkába állítása a közigazgatási hivatalok vezetőinek a feladatai közé tartozik.