Egyre kapósabbak a gerendaházak

Vágólapra másolva!
Növekszik a rönkgerenda- és az új építésű faház népszerűsége. A jellemzően eddig nyaralónak használt faépületek mai utódai teljesítik egy 70-110 négyzetméteres, modern családi ház igényeit. A hétvégi laknak épített, kis alapterületű, használt faházakat gazdáik gyakran túlértékelik, emiatt nehézkes az eladás.
Vágólapra másolva!

"Az uniós építési elvek begyűrűzése miatt megélénkült a gerendaházas építkezések iránti érdeklődés. Az önkormányzatok sem gördítenek felesleges akadályokat a természethez közeli építkezést választók elé" - mondta az [origo] érdeklődésére Jánosné Sterc Zsanett, a nagymányoki Bamifa Kft. irodavezetője.

"A rönkgerendából emelt házak megfelelnek a legszigorúbb energetikai követelményeknek, miközben a lakás négyzetméterára alig haladja meg a 140 ezer forintot. Az építkezők jellemzően 70-120 négyzetméteres családi házat akarnak, és nagyon népszerűek a kulcsrakészen összeállított, egyedi tervezésű galériás faházak" - tette hozzá.

A Bamifa szakértője szerint különösen a 100 négyzetméter alapterületű faházak iránt erős az érdeklődés. Változatlanul népszerűek a kisebb, hétvégi faházaik, illetve a típustervek alapján kiválasztott épületek, főleg, ha ehetőség nyílik a belső terek kisebb, egyedi igényekhez igazodó átalakítására.

Mint megtudtuk, a legtöbb hazai faházforgalmazó cég lehetővé teszi az igények szerinti áttervezést, illetve segít az alapozási munkákban. A leginkább népszerű típus - egy 105 négyzetméteres, tetőteres, 3-4 szobás rönkgerendás kulcsrakész otthon - nettó ára átlagosan 15-16 millió forintra rúg.

Az utóbbi évtizedben készített könnyűszerkezetes faházak hőszigetelése vetekszik a téglából emelt házakéval, de ezt az emberek nehezen hiszik el. A bizalmatlanság miatt jóval olcsóbban lehet túladni egy használt faházon, még ha az ingatlanpiacon frekventáltnak számító Szentendrén vagy környékén fekszik is.

"Egy belterületi kertes ingatlan iránt ugyan élénkebb az érdeklődés, de nehéz értékesíteni még az extrával felszerelt faházat is. A vevők nem akarnak étre sokat fizetni, még medencével, gondozott kerttel, és panorámával sem. Egy ilyen, a kínálatban sokáig szerepeltetett igényes faházat egyszerűen nem lehetett értékén eladni, a tulajdonosa végül vissza is vonta a megbízást" - említett egy jellemző példát Tóth Helga, az EI Ingatlan szakértője.

"Külterületen még nehezebb az értékesítés, mert az ilyen helyeken sok az eladó faház. Gyér az érdeklődés, ráadásul a bontásra érett házakért is jó pénzt várnak el a gazdáik, így elrettentik a vevőt" - mutatott rá Tóth Helga.

Móron és környékén 1,2 millió forint feletti áron kínálnak könnyűszerkezetes faházakat, de szerepel a listán 10 millió forintos is. Székesfehérvár vonzáskörzetében, Fehérvárcsurgón kimondottan keresettek a nyaralónak szánt faházak, főként a horgászásra, pihenésre kialakított víztározó közelében.

"Egy panorámás, alsó szinten nappali plusz főzőfülkés, fürdőszobás, tetőteres faház jó eséllyel talál gazdára. Az érdeklődők több mint kétharmada Budapestről érkezik, és közülük kerülnek ki a vásárlók is, főként a kistelepülés jó adottsága és szépsége miatt" - emelet ki Skobrákné Melinda, az Elvit ingatlanszakértője.

Az ingatlanszakértők véleményével egyező példák sokaságával találkozni a futó hirdetésekben. Többek közt így akadtunk nyomára egy luxuskivitelezésű, parkosított, ősfás, budakalászi ingatlanra: a faház minden kényelmi szolgáltatással rendelkezik, még a tömegközlekedés is közel van. Az ingatlant 135 millió forintért, régóta kínálják.

Másutt magában, csak a faház eladó, bontása és elszállítása a vevőt terheli. Tahiban például 400 ezerért jó állapotú, 38 négyzetméter alapterületű faházat ígérnek, Kulcson pedig egy 77 négyzetméteres, galériás cseh faházra lehet alkudni.

Másutt házhellyel együtt szerepelnek a faházak - egy véneki faházas telek értékét növeli a Duna közelsége, miként a Balatonnál, a Dunakanyarban és a Tisza-tó környékén fekvőkét is, ahol a jellemző irányár 5 és 15 millió forint között alakul.