Arany Gábor: "Készházra is adnak hitelt a bankok"

Vágólapra másolva!
Tévhiteket is igyekezett eloszlatni a Vendégszobában az osztrák Hartl Haus készházgyártó cég magyarországi ügyvezetője. Olvasóink elsősorban a készházak költségeiről, szigeteléséről, elkészülési idejéről kérdezték Arany Gábort, aki - kihasználva az alkalmat - egy közelgő gyárlátogatásra invitálta az érdeklődőket.
Vágólapra másolva!

Üdvözlök mindenkit! Velem tart Zsugonits Zsolt, frissen kinevezett technikai igazgatónk, így kimondottan szakmai kérdéseket is várunk, de bármilyen kérdésre szívesen válaszolunk.

Mennyi idő alatt készül el egy készház? [piszike25]
- Ez sokban függ a ház nagyságától. Egy 100 négyzetméter körüli családi ház az első munkanaptól számított három hónapon belül elkészül. Sokszor a papírmunka a bürokratikus viszonyok miatt tovább tart, mint maga az építkezés, ezért is érdemes nem erre a három hónapra hagyatkozni, hanem időben elkezdeni a tervezést. Nagyobb ház esetén, mondjuk 200 négyzetméter felett ez a három hónap lehet egy kicsivel több is, de a négy hónapot semmiképp sem haladja meg.

A 3 hónapban benne vannak a teljes gépészeti szerelvényezések is, vagy csak az alapcsövezések? [robroj]
- Benne van a ház állítása, a belső gépészeti - és villanyszerelési vezetékezések, a belső burkolatok (festés, tapétázás, hideg-és melegburkolatok) és a szerelvényezések is. A harmadik hónap végén, az átadás után ügyfeleink hozhatják a bútoraikat, és beköltözhetnek a házukba.

Körülbelül mennyibe kerül egy 100 négyzetméteres családi ház felépítése kulcsrakész állapotra, egy már meglévő összközműves telken? [Chelsea-s csaj]
- Ha most azt akarnám, hogy holnap Ön már nálunk szerződést kössön, akkor tudnék olyan árat mondani, amiből már meg lehetne csinálni. Persze a felépítés után nem szívesen találkoznék Önnel - sajnos nagyon sok engedély nélküli cég csinálja ezt. Éppen ezért, mi mindig azt szoktuk mondani, hogy először térképezzük fel az ügyfél igényeit, és utána mondunk árat. De 25 millió forint körüli árból kihozható, és akkor már minőségi anyagokkal dolgoztunk. Egyébként hangsúlyozzuk, hogy csak ár alapján nem szabad választani, nagyon részletesen meg kell nézni, hogy mit is takar egy árajánlat, milyen falszerkezetből készül a ház, milyen nyílászárók kerülnek be, milyen gépészettel működik, és még hosszasan sorolhatnánk. Sajnos volt olyan érdeklődőnk, aki azt mondta, hogy az árajánlatunk túl magas, ezért egy olcsóbbat választott. Pár hónap múlva kiderült, hogy az olcsóbból lett a drágább: a vállalkozó számtalan anyagot kispórolt azért, hogy az alacsony árajánlatot tartani tudja. Ez az ügyfél visszajött hozzánk, hogy segítsünk a problémáján, de sajnos ezen utólag mi már nem tudunk segíteni, megvannak erre a megfelelő szervezetek.

Mit lehet elmondani a készházak szigeteléséről? [zoltan_smith]
- Röviden: jó; hosszabban: nagyon jó. A téglaházakhoz viszonyítva a hőátbocsátási tényezőnk (U-érték) sokkal jobb. Egy 25 centi vastagságú falszerkezetünk 0,18 W/m2K, míg ugyanez az érték téglából körülbelül 50-55 centi vastagsággal érhető el. Fűtésköltségben is megmutatkozik a különbség: a tégla esetében megszokotthoz képest nagyjából egyharmadnyi gázmennyiséggel fel lehet fűteni egy minőségi készházat. Hogy egy példát is hozzunk: egy standard 25 centiméteres falszerkezettel készült házunk fűtésköltsége a téli időszakban nem volt több napi 5 köbméternél. És ez a ház 165 négyzetméter hasznos alapterületű!

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Egy 10-es skálán milyen fokozatú a tűzállóság? [goodbyekitti18]
- 11-es, mivel a készház nem gyullad meg. Ahhoz már nagyon nagy tűznek kell lennie, hogy lángra kapjon a gipszrostlapunk (amely nem összetévesztendő a gipszkartonnal).

Hitelek? Értékállóság? A bankok mennyire idegenkednek a készházas technológiától? [Senna1972]
- Jó a kérdés, rögtön tisztázzunk is egy tévhitet. Elterjedt, hogy készházakra a bankok nem adnak hitelt, ami finoman fogalmazva is butaság. Ha olyan céggel építtet, amely engedéllyel rendelkezik, akkor kell, hogy kapjon hitelt. Több házunk is volt, amelyhez hitelt vettek fel - nem is keveset. Sőt, Ausztriában az egyik bank bankfiókot is építtetett a Hartl Hausszal Az értékállóságról annyit, hogy a legidősebb házunk idén 101 éves, a mai napig megtekinthető a gyár melletti településen.

Egy nagyobb szél esetén nem mozognak a falak? Mi a garancia arra, hogy nem viszi el a szép házat? [Kukrika10]
- Megnyugtatjuk, nem mozognak, és nem viszi el. Volt már olyan ügyfelünk, aki szintén ezt kérdezte, sőt azt is felvetette, hogy nagy viharban nem törik-e ketté a ház. Ma ő az egyik legelégedettebb ügyfelünk, amikor fél év után érdeklődtünk, hogy belakta-e a házat, elmondta, hogy a nagy viharban ki kellett nyitni az ablakot, hogy hallja, tart-e még a vihar. Egyik kollégám szavaival élve: repülő Hartl Haus-házat még senki nem látott, pedig az Alpokban van belőle egy pár. :)