A Club Aligára 75 milliárdot költenének

Vágólapra másolva!
A befektetők 75 milliárd forintos fejlesztési terveinek megvalósulásával Európa egyik legelegánsabb üdülőrészévé válhat a Club Aliga - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén Balatonvilágoson pénteken, ahol a szervezet az üdülőkomplexum fejlesztési terveiről tájékozódott.
Vágólapra másolva!

Suchman Tamás, a BFT elnöke szerint a vagyonkezelők az elmúlt húsz évben nem bántak megfelelően Club Aligával. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ingatlan új tulajdonosa - tudomása szerint - nem igényel állami támogatást a beruházáshoz, amellyel rehabilitálná az igen értékes Balaton-parti terület, és megnyitná a hajdani pártüdülőt mindenki előtt.

Zvi Frank, a Club Aligát javarészt privatizáló, és a part menti részére kezelői jogot szerző, izraeli érdekeltségű Pro-mot Hungária Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy az üdülőterület megvásárlására és az ingatlan fejlesztési terveinek elkészítésére a cég tulajdonosa 6 milliárd forintot költött.

A cégvezető beszámolója szerint a befektetők alapvető célja, hogy az évtizedekig zártan működő üdülőterületet kinyissák, és beleolvasszák Balatonvilágosba, eltüntetve a sorompókat, kerítéseket, és új utakat építve. A közel két kilométeres partszakasz részben strandként, részben sétányként hasznosítva szintén nyitott lenne a nagyközönség számára.

Az építkezések nagy részét a parttól távolabb tervezik, a 4-5-6 szintes épültek nem emelkednének a mögöttük húzódó partfal szintje fölé. Tíz-húsz év alatt 75 milliárd forint befektetéssel négy nagy szálloda, továbbá kisebb nyaralók épülnének, a jelenlegi növényzet megőrzése mellett. Mindez 1700 új munkahelyet teremthet, 20 millió eurós forgalmat biztosítva a helyi gazdaságnak - summázta Zvi Frank.

Az engedélyek megszerzése után fél éven belül indulna az építkezés, és 24 hónap elteltével válna vendégfogadásra is alkalmassá a beruházás első üteme. Az MTI kérdésére a cégvezető elmondta, a terveket magyar és nemzetközi szakemberek bevonásával készítették, a Balaton-törvény elvárásaihoz igazodva.

Virányi István balatoni főépítész megerősítette, hogy volt szakmai egyeztetés a tervekről, ugyanakkor hangsúlyozta, további szakmai és jogi egyeztetésekre lesz szükség. Aggályok vetődtek fel egyebek közt azzal kapcsolatban, hogy az üdülőterület kapacitásaihoz, illetve a lakossághoz képest túl nagy a tervezett terhelés.