Főleg a falun élők eshetnek el ingatlanhitel felvételétől

Vágólapra másolva!
Március elsejével lép életbe az a kormányrendelet, amely jelentősen szigorítja az ingatlanhitelezést. Ezzel sokan esnek ki a hitelezhető ügyfelek köréből, amely főleg vidéken fog meglátszani.
Vágólapra másolva!

A kormányrendelet szerint a hitelfedezeti arány maximum 75 százalék lehet forinthitel, 60 százalék euró, 45 százalék egyéb devizahitel esetében. A lízingkonstrukcióban mindegyik érték 5-5 százalékponttal magasabb. Ez már önmagában jelentős szigorításnak számít, főleg a devizahitelek esetében, ezen belül is a korábban gyakori svájci frankhitelezésében.

A következő lépcsőfok nyáron jön, ugyanis június 11-éig kell benyújtaniuk a hitelintézeteknek azt a belső szabályozásukat, amelyben részletesen leírják, hogy milyen szempontok szerint mérik fel a leendő ügyfél hitelképességét, a hitelezési limitet valamint az ügyfél már meglévő hiteleit miként számítják be.

Az Otthon Centrum szerint a szigorítással lényegében kiesnek a hitelezhetőségi körből a jövedelemmel nem rendelkezők, a bejelentett jövedelem nélkül foglalkoztatottak, vagy akiknek nagyon alacsony a hivatalos jövedelmük - akár, mert részmunkaidősök, vagy a munkaadójuk nem jelenti be őket teljes összegre. Ugyanígy, az amúgy is szigorodó banki kockázati listán előkelő helyen szereplő kistelepüléseken élők. Még ha egy banknál hivatalosan nincs is kimondva egy településről, hogy a lakói nem hitelezhetőek, a fedezetként bevonható ingatlan minimumértékének meghatározásának lehet ilyen hozadéka.

Az Otthon Centrum Hitel Center előrejelzései alapján a lakossági hitelezésben a szigorítások megállása, sőt, a jelenlegi gyakorlathoz képest némi enyhítés várható az év végéig. A hitelkihelyezés beindulásának már vannak bíztató jelei; több bank tervezi kihelyezési tevékenységének fellendítését. A tényleges beindulás azonban leghamarabb az év második felében várható.

"A hitelkihelyezés fellendülésére nagy szükség lenne, mivel jelentősen visszaesett a lakásépítési kedv, így a hitelfelvételek szigorítását leginkább az építőipar szenvedi el" - mondta el Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója.

Az általános hitelezési szigorodás mellett a gazdasági válság egy másik hozománya a lakáshitelek devizanem szerinti hangsúlyeltolódása. A tavalyi év második felében újra beindult a piaci alapú forinthitelek kereslete, azt követően, hogy egyre több bank kínálatában jelentek meg vonzó konstrukciók, egyre csökkenő kamatokkal. Ugyanígy, mára minden nagybank kínál euró-alapú jelzáloghiteleket, s ezek kamata közelít a svájci frank szintjéhez. "Egyértelműen van élet a svájci frank után is" - összegezte Bánfalvi László.