Ősszel indulhat a fiatal házasoknak szánt földprogram

Vágólapra másolva!
A gyermeket vállaló házaspároknak szánt, ősszel induló földprogramhoz a jelenleg bérbe adott földek egy részét szeretné felhasználni az állam az agrártárca államtitkára szerint. Ángyán József közölte azt is, hogy az alacsony bérleti díjak ellen fel fog lépni a kormány.
Vágólapra másolva!

"2011 őszén hirdetik meg a demográfiai földprogramot, amellyel fiatal házasoknak kínálnak termőföldet kedvező bérleti feltételekkel" - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Ángyán József csütörtökön Szekszárdon.

Az államtitkár szerint a programot a jelenleg bérbe adott állami tulajdonú termőföldek felhasználásával valósítják meg. A Nemzeti Földalapnak augusztus 31-ig kell elkészítenie azt a kimutatást, amelyből kiderül, hogy az állami földeket kik, milyen feltételekkel használják; ezt követően lehet a szerződéseket esetleg újratárgyalni. Négyszázezer hektár állami föld bérleti szerződése ez év októberében jár le.

Ángyán József a vidékstratégia két héttel korábbi kecskeméti bemutatójához hasonlóan Szekszárdon is elmondta: az összes bérbe adott állami földterületet 180 tőkés társaság bérli, esetenként 50-100 forintos hektáronkénti díjért. A politikus szerint elképzelhetőnek tartja, hogy nem bontják fel a szerződéseket, ha a bérlő hajlandó megfizetni a piaci bérleti díjat, ez esetben a bevételt az állam földvásárlásra tudja fordítani.

Évtizedekre kaphatnak földet a házaspárok

Az államtitkár közölte, hogy több jogalapja is lehet annak, hogy az állam "visszavegye" a tartósan bérbe adott termőföldeket. "Ha aránytalanul alacsony díjért adták bérbe, akkor az egyrészt az a versenyjogba ütközik, másrészt az Európai Unió alapelveivel ellentétes, burkolt támogatásnak minősül" - tette hozzá Ángyán, aki elmondta azt is, hogy a demográfiai földprogram keretében a tervek szerint a vidéken letelepedő és gazdálkodó fiatal házasok 25 vagy 50 évre kedvezményes, örökölhető földbérletet kaphatnak, amennyiben két vagy három gyermeket vállalnak.

Ángyán József két héttel ezelőtt Kecskeméten a vidékstratégiáról azt mondta: életveszélyes, ha egy ágazatnak nincs stratégiája, eddig nem volt ilyen, ezért lépett a szaktárca. Az államtitkár akkor azt is elmondta, hogy az élelmiszer-ellátás és -biztonság az egyik alappillére a stratégiának. "Az a cél, hogy a vidék és a város közös sorson osztozzon" - mondta Ángyán, és hozzátette, hogy jelenleg nagyon sok városba távolról érkezik az importélelmiszer ahelyett, hogy helyi gazdák termelnék meg és értékesítenék.