Bászra lebombázására készülnek

Vágólapra másolva!
A szövetségesek egész Bászrát katonai célpontnak tekintik - jelentette a BBC katonai forrásokra hivatkozva. Az amerikai-brit csapatok azt követően változtattak korábbi taktikájukon, hogy sem szárazföldi, sem harckocsizó alakulataik nem tudták teljesen ellenőrzésük alá vonni a várost.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

A bagdadi ostrom előkészületei közben a dél-iraki Bászrában nem csitul az ellenállás. A BBC úgy értesült, hogy Bászrában heves tűz fogadta a brit "Sivatagi Patkányokat", akik visszavonulásra kényszerültek a városkapukon kívülre, erőik átcsoportosítására. - Ujjongó tömegre számítottunk, de ebből semmi sem lett - mondta egy brit katonai szóvivő a BBC-nek. "A britek mélységesen csalódottak, amiért Irak második legnagyobb városában eddig nem tört ki népfelkelés a kormányhoz hű csapatok ellen - fogalmazott a szóvivő.

A sikertelen behatolási kísérlet után a Bászrától délre állásokat foglaló brit erők megállították egy iraki harckocsiegység kitörési kísérletét. Egy brit parancsnok közlése szerint mintegy 50 iraki harckocsi a város peremétől dél felé akart haladni. A brit könnyű harckocsik, amelyeket felderítő és csatahelikopterek támogattak, az ütközetben 5-7 iraki harckocsit megsemmisítettek - jelentette a Reuters.

A szövetséges csapatok vezetői már korábban bejelentették, hogy a Bászra elfoglalására kidolgozott taktikát megváltoztatják. A tüzérségi párbaj, a harckocsik behatolása és a szárazföldi foglalás is sikertelennek bizonyult. A BBC keddi híre szerint a szövetségesek ezért a jövőben katonai célpontnak tekintik majd a második legnagyobb iraki várost is. Bár Bászrát eddig is érték heves légi csapások, a napokban ezek várhatóan erősödni fognak.

A kétmilliós városban humanitárius katasztrófával fenyegető helyzet alakult ki, a városban szombat óta nem működik az elektromos rendszer, és híján vannak ivóvíznek is a lakosok. Segélyszervezetek szerint járvány kialakulására lehet számítani, ha nem sikerül megfelelő minőségű ivóvizet biztosítani a városnak.