Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felkelés tört ki Bászrában

Vágólapra másolva!
Civil lakosok felkelést robbantottak ki Bászrában a hatalmon lévő Baath párt ellen. Az iraki katonák lőni kezdtek a felkelőkre, akiknek a brit haderő nyújt támogatást. Az iraki tájékoztatási miniszter tagadta, hogy felkelés tört volna ki a stratégiai fontosságú dél-iraki városban, az iraki síita ellenzék és a brit katonai vezetés viszont megerősítette a hírt.
Vágólapra másolva!
Irak népe/nagyvilag/20030313irak5.htmlOlvasson a Bászrában élő síitákról!Irak-oldalhttp://origo.hu/irak

Felkelés tört ki a dél-iraki Bászrában a hatalmon lévő Baath párt ellen. A BBC katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a felkelést civilek robbantották ki a stratégiai fontosságú városban. Az iraki katonák lőni kezdtek a felkelőkre, a helyszínen tartózkodó brit katonák azonban fegyveres segítséget nyújtanak a civileknek.

Katonai forrásokra hivatkozva a BBC közölte, hogy az irakiak ágyúkkal lőnek a bászrai civilekre. A brit katonák ezért ezeket az ágyúállásokat bombázzák. A árosban több nagy erejú robbanást is lehetett hallani.

Egy brit katonákkal tartó újságírójelentése szerint a királyi skót dragonyosok tüzérsége lövedékek röppályájának visszakövetésére kialakított tüzérségi radarral állapította meg azoknak az aknavetőknek a helyét, amelyekből a Bászrában lévő iraki kormányerők lőtték a kormányzó Baasz párt helyi létesítményeit megtámadó polgári lakosokat.

Az Irakban harcoló amerikai-brit szövetséges erők egyik brit parancsnoka kedden este közölte, hogy "a jelek szerint" valóban Szaddám Huszein iraki elnök rendszere elleni felkelés kezdődött Bászrában. Peter Wall tábornok az iraki hadműveletet irányító középső parancsnokság katari székhelyén a bászrai felkelésről szóló híreket kommentálva újságírók előtt kijelentette: "a jelek arra utalnak, hogy a felkelés most kezdődhetett, mi pedig nagyon szeretnénk ezt kihasználni".

Al Lockwood, a katari brit főparancsnokság szóvivője kedd este megerősítette, hogy a brit tüzérség lövi az iraki aknavetőfészkeket. Hozzátette: a brit parancsnokság elemzi a helyzetet, de "biztosra vehető, hogy szerda reggel lesz valamilyen akció". Brit tudósítók értesülése szerint a brit haderő valószínűleg behatol a városba, amelynek elfoglalásától eddig óvakodtak a szövetséges erők.

Peter Wall vezérőrnagy, a Perzsa-öböl térségébe vezényelt brit haderők parancsnok-helyettese kedd este a BBC-nek azt mondta: a város alatt álló brit erők "minden bátorítást meg akarnak adni" a helyi lakosságnak, és a hadszíntéri vezénylő tisztek most dolgozzák ki ennek módját. A tábornok szerint egyelőre nehéz információt szerezni a bászrai felkelés jellegéről, de a brit erők remélik, hogy az események "igen jelentőssé fejlődnek tovább".

Wall hozzátette ugyanakkor: a bászrai lakosság a múltban már megtapasztalhatta, hogy milyen súlyos következményekkel jártak számára a hasonló, balul végződött próbálkozások. Éppen ezért a brit erőknek nagyon felelősen kell eljárniuk - mondta. A vezérőrnagy - utalva arra, hogy az első öbölháborúban a szövetségesek nem segítették az akkor kitört felkeléseket - azt mondta: a mostani küldetés célja az akkoriéval ellentétben az iraki rendszer eltávolítása.

A tábornok azt üzente a BBC-n keresztül a bászraiaknak, hogy vállaljanak "megfelelőnek ítélt mértékű kockázatot" ennek elősegítése végett. Üzenetét a BBC világszolgálatának arab adása is sugározta, abban a reményben, hogy az adás eljut a bászraiakhoz.

Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter kedden este tagadta, hogy Bászrában népfelkelés tört volna ki a rendszer ellen. Az al-Dzsazíra nevű katari műholdas televíziónak nyilatkozó miniszter közölte: a bászrai felkelésről szóló híreket az amerikai propaganda próbálja terjeszteni a CNN televízió csatornáján keresztül. Az AFP és a Reuters által idézett televíziós nyilatkozatában a tájékoztatási miniszter közölte, Bászra lakossága továbbra is állhatatosan kitart.

A bászrai felkeléssel kapcsolatos korábbi híreket az iraki siita ellenzékiek megerősítették. Mohamed Hadi Aszadi, az iráni székhelyű Iraki Iszlám forradalom Legfelsőbb Tanácsának szóvivője ugyanakkor hozzátette: nem tud részletekkel szolgálni.

Korábban a BBC-nek nyilatkozott az egyik brit katonai szóvivő, aki azt mondta, "A britek mélységesen csalódottak, amiért Irak második legnagyobb városában eddig nem tört ki népfelkelés a kormányhoz hű csapatok ellen." A szövetségesek ugyanis hiába vették körül a várost, a behatolási akciók eddig nem jártak sikerrel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről