Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Reng Bagdad a bombázástól

Vágólapra másolva!
A szövetségesek légiereje több hullámban mért erős csapásokat péntek hajnalban bagdadi célpontokra. Az AFP tudósítója szerint a péntek hajnali volt az egyik leghevesebb bombázás Bagdadban a nyolc napja kezdődött amerikai-brit offenzíva során. Az éjszakai légitámadásokban a szövetséges erő megsemmisített iraki kommunikációs és parancsnoki-vezénylési központokat
Vágólapra másolva!

A közép-európai idő szerint péntek hajnali fél egykor kezdődött támadás során több tucatnyi hatalmas robbanás rázkódtatta meg a várost, elsősorban annak déli részét.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

A Bagdadra mért csütörtök éjszakai légitámadásokban a szövetséges erő megsemmisített iraki kommunikációs és parancsnoki-vezénylési központokat - jelentette be pénteken az amerikai központi parancsnokság Katarban működő parancsnoki-vezetési központja. Charles Owens szóvivő elmondta, hogy amerikai harci gépekről kilőtt bombák és Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépek találták el e katonai célpontokat. A Theodore Roosevelt amerikai repülőgép-hordozó szóvivője közölte, hogy a Földközi-tenger nyugati részén hajózó amerikai cirkálókról és rombolókról - az Anzio cirkálóról, valamint a Winston és a Mitscher rombolókról - tucatnyi rakétát lőttek ki csütörtök éjjel Bagdadra. A Roosevelten állomásozó harci vadászgépek Irak középső és északi részén vettek részt bevetésen: iraki tüzérségi állásokat bombáztak.

Lebombáztak két telefonközpontot is Bagdadban éjszaka. Ennek ellenére a két központhoz tartozó dél-bagdadi, illetve központi körzetekben a légitámadások után is működtek a telefonvonalak - jelentette a helyszínről az AFP francia hírügynökség tudósítója.

A BBC helyszíni tudósítója szerint nagyon heves bombázások voltak a péntekre virradó éjszaka Bagdadban. A tudósító szerint a mostaniak voltak a legnagyobb robbanások, amelyeket az elmúlt napokban hallott. A bombázás ijesztő volt - fogalmazott a tudósító. A tudósító a bombatámadások alatt egy szállodában tartózkodott, és azt jelentette, hogy az épület 17. emeletén, ahol a légitámadások alatt tartózkodott, úgy lehetett érezni, mintha a szálloda ide-oda mozogna.

A Reuters bagdadi tudósítója úgy ítéli meg, hogy az egyik leghevesebb légicsapás-sorozat érte csütörtök éjjel az iraki fővárost. Hajnal hasadtával is távoli robbanások dörejét sodorta a szél a belvárosban lévő Palestine nevű szálloda felé, ahol a külföldi újságírók tartózkodnak. A tudósító szerint feltehetően a Köztársasági Gárda Bagdad környéki állásait bombázzák a szövetségesek.

Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlKépek a még békés Bagdadbóljavascript:open_doc('http://origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/caritas_internationalis/index2.html',500,400)Fotó: Caritas Internationalis

Az amerikai vezetésű szövetséges erők különösen nagy erejű csapásokat mértek Bagdadra azután, hogy Szultan Hasim Ahmed al-Dzsabburi iraki védelmi miniszter csütörtök esti sajtótájékoztatóján azt mondta: az amerikai és brit csapatoknak utcáról utcára haladva kemény harcot kell vívniuk Bagdadért, és nem tudják majd bevenni a várost.

Csütörtökön közép-európai idő szerint este 9 óra körül tucatnyi nagy erejű robbanás rázta meg Bagdadot. Találat érte a belvárosban a Tigris folyó nyugati oldalán fekvő, Öreg Palota nevű épületegyüttest, ahol aztán lángnyelvek és sűrű, narancssárga színű füstoszlop emelkedett a magasba. Két erős robbanást észleltek közép-európai idő szerint csütörtök este 11 óra körül is.

A szövetséges légierő csapásokat mért az észak-iraki Moszulra is. Közép-európai idő szerint csütörtök éjjel fél 11-kor támadták a várost és környékét. Az előző, kora reggeli légitámadásnak helyszíni beszámolók szerint mintegy 50 halottja, illetve sebesültje volt - jelentette az AFP és az AP az al-Dzsazíra hírtelevízió beszámolója nyomán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről