Folyamatosan bombázzák Bagdadot

Vágólapra másolva!
Az amerikai vezetésű erők szombat este óta szinte megszakítás nélkül bombázták Bagdadot és környékét. Találat érhette az iraki elnök idősebbik fiának a palotáját. Komoly támadás érte éjjel a Nedzsef város térségében ellenálló iraki erőket, és hosszan bombázták hajnalban Bászrát is. Vasárnap délután újabb heves légicsapásokról érkeztek jelentések az iraki fővárosból. A BBC 30 nagy erejű robbanásról számolt be.
Vágólapra másolva!

A szövetséges erők a szombat éjszakai folyamatos támadás után vasárnap reggel is folytatták Bagdad bombázását. A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva jelentette, hogy közép-európai idő szerint nem sokkal hét óra után mintegy tíz nagyerejű robbanás rázta meg az iraki fővárost. Ezzel egyidőben az al-Dzsazíra katari hírtelevízió arról számolt be, hogy ismét megszólaltak a riadót jelző szirénák, s többhelyütt fekete füstfelhő gomolygott. Találat érhette az iraki elnök idősebbik fiának, Kuszáj Huszeinnek a palotáját, amely a Tigris folyó közelében fekszik.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Amerikai csapatok heves tüzérségi tüzet zúdítottak a dél-iraki Nedzsef város térségében ellenálló iraki erőkre a vasárnapra virradó éjjel. A tudósítók szerint az amerikaiak egész éjjel lőtték azokat az iraki egységeket, amelyek az Eufrátesz folyó fölött átívelő híd közelében sáncolták el magukat. Az irakiak rakétagránátokkal és könnyűfegyverekkel lőttek vissza.

Az ITAR-TASZSZ-nak a Perzsa-öbölben cirkáló Theodore Roosevelt amerikai repülőgép-hordozó fedélzetén tartózkodó különtudósítója arról számolt be, hogy a 87. repülőrajhoz tartozó F/A-18 Hornet típusú vadászgépei szombat éjjel észak-iraki bevetésen vettek részt, a már ott tartózkodó szövetséges szárazföldi erőket támogatva. A pilóták elmondták, hogy lézerirányítású bombákat és műholdas vezérlésű JDAM-bombákat lőttek ki iraki tüzérségi állásokra és egy parancsnoki bunkerra. A vadászgépek sértetlenül tértek vissza.

A szövetséges légierő az utóbbi három nap leghevesebb csapását mérte vasárnap hajnalban, közép-európai idő szerint három óra körül a dél-iraki Bászrára - jelentette az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízió. A másfél milliós nagyvárosban helyi idő szerint öt óra után néhány perccel kezdődött a légitámadás, amely még félórával később is tartott. Az al-Dzsazíra tudósítója azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy követelt-e áldozatokat a bombázás.

Vasárnap délután újabb légicsapásokat jelentettek Bagdadból és Kirkukból. Szemtanúk
repülőgépek jelentek meg az iraki főváros fölött és a légvédelem tüzet nyitott rájuk. Az amerikai és brit repülőgépek Bagdad északi külvárosát bombázták. Amerikai repülőgépeket láttak a délutáni órákban Kirkuk felett is. Az iraki olajipar északi fellegvárában robbanásokat lehetett hallani. A Reuters tudósítója a várostól mintegy 30 kilométerre, egy előretolt állásból figyelte az eseményeket és azt mondta, hogy legalább öt robbanást hallott a város irányából.