Kétezer bagdadi rendőr újra szolgálatba állt

Vágólapra másolva!
Több mint kétezer bagdadi rendőr ismét szolgálatba állt hétfőn, hogy megpróbálja megfékezni a fosztogatásokat és helyreállítani a közrendet Bagdadban. Hétfőn több száz bagdadi tüntetett a rossz közbiztonság miatt Bagdad egyik főterén.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakBagdad-térképjavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_bagdad/terkep.html', 530, 510)

Az amerikai erők a múlt héten foglalták el az iraki fővárost. Bevonulásuk után azonban városszerte fosztogatások és zavargások kezdődtek. A rablásokat az amerikai katonák nem tudták békés eszközökkel megfékezni.

A közrend helyreállítására a város negyvenezer fős rendőri állományából kétezren hétfőn megjelentek a rendőrtiszti főiskolán, és Zuhajr al-Nuami rendőrfőkapitány irányításával szolgálatba álltak. Al-Nuami a Szaddám-rendszerben is a rendőrség vezetője volt.

Hétfőn több száz lakos tüntetett a külföldi tudósítók szállásául és központjául szolgáló Palesztina szálló előtt a közbiztonság hiánya miatt. A tiltakozók egy része iszlám állam megteremtését követelte.