Közös EU-állásfoglalás Irakról

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot tesznek az iraki háború utáni rendezésről. Erről szerdán délelőtt állapodtak meg a tagállamok képviselői Athénban. A közös nyilatkozat azért nagy jelentőségű, mert eddig az Unió tagállamai megosztottak voltak a háborúval kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió Athénban tanácskozó vezetői szerdán Irakról szóló közös közleményt készítenek elő. Az EU vezetői az Egyesült Államok vezette iraki háborút támogató Nagy-Britannia és Spanyolország, illetve az azt határozottan ellenző Franciaország és Németország közötti ellentétek miatt korábban nem tervezték, hogy közös dokumentumot adnak ki az Irak elleni háborúról.

Az említett négy tagállam azonban megegyezésre jutott egy két részből álló rövid nyilatkozatban, amely fontosnak minősíti az ENSZ szerepét Irak háború utáni újjáépítésében, és az ország közállapotainak megszilárdításában a Szaddám Huszein elnök rendszerének bukása után - jelentette diplomáciai forrásokra hivatkozva a Reuters. Az unió soros görög elnöksége a többi 11 EU-tag elé terjeszti jóváhagyás végett a nyilatkozat tervezetét. Az állásfoglalással a Tizenötök vezetői azt kívánják jelezni, hogy felülemelkedtek az iraki háború előtt és alatt az unióban kialakult megosztottságon.