Titkos jelentéseket küldött a francia kormány Iraknak

Vágólapra másolva!
A francia kormány éveken keresztül rendszeresen jelentésekben ismertette Szaddám Huszein volt iraki elnök kormányzatával a párizsi és a washingtoni diplomáciai érintkezések tartalmát - állítja a The Sunday Times. Az állítólagos titkos jelentéseket a lebombázott iraki védelmi minisztérium romjai között találták meg. A francia védelmi miniszter szerint mindez rágalom.
Vágólapra másolva!

A The Sunday Times vezető brit vasárnapi lap az iraki külügyminisztérium romjai közül előkerült dokumentumok alapján azt írta, hogy Franciaország az amerikai tervezés minden mozzanatáról tájékoztatta Szaddám Huszeint, valószínűleg elősegítve ezzel Irak felkészülését a háborúra. A cikk szerint az iraki iratokon az szerepel, hogy az értesülések Iraknak "a francia külügyminisztériumban dolgozó barátaitól" érkeztek.

Az egyik francia jelentés arra figyelmeztette az akkori bagdadi kormányzatot, hogy Washington megpróbálja kapcsolatba hozni Irakot a terrorizmussal, ezzel teremtve ürügyet a háborúra.

Egy másik iratból, amelyet Nadzsi Szabri volt iraki külügyminiszter küldött 2001. szeptember 25-én Szaddám Huszeinnek, az derül ki, hogy a bagdadi francia nagykövet ismertette Szabrival Jacques Chirac francia és George Bush amerikai elnök tárgyalását a szeptember 11-i terrormerényletek után. A francia nagykövet felfedte az irakiaknak, hogy Chirackal az amerikaiak már akkor közölték: száz százalékig biztosak abban, hogy a merényletek mögött az Oszama bin Laden nevével fémjelzett al-Kaida terrorcsoport áll, és az Egyesült Államok "átütő erejű válaszra készül".

Az egyik fellelt irat szerint akkoriban a washingtoni francia nagykövetségnek olyan információi voltak, hogy az amerikaiaknak még nem voltak terveik az Irak elleni katonai fellépésre, de a francia figyelmeztetés szerint "ez gyorsan megváltozhat". A 2001-es iraki külügyi dokumentumban idézett francia tájékoztatás szerint "vita folyik Washingtonban Irakról Colin Powell (amerikai külügyminiszter) és a cionista (Paul) Wolfowitz (védelmi miniszterhelyettes) között ... Powell nem pártolja az Irak elleni katonai fellépést, Wolfowitz azonban erőteljes fegyveres beavatkozást szorgalmaz".

Az irakiak arról is értesültek a franciáktól, hogy az izraeliek azt mondták a washingtoni francia nagykövetnek: az izraeli kormány szerint nincsenek bizonyítékok Irak részvételére a szeptember 11-i merényletekben.

A másik vezető vasárnapi brit lap, a The Sunday Telegraph ugyanakkor olyan dokumentumokat talált az iraki titkosszolgálat lebombázott bagdadi főhadiszállásán, amelyek szerint - legalábbis korábban - volt közvetlen kapcsolat a merényletekért felelősnek tartott al-Kaida terrorszervezet és Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök rezsimje között.

Michele Alliot-Marie, francia védelmi miniszter durván visszautasította a vádat, és egyszserű rágalomnak tartja az egész ügyet. "Mindez teljesen nevetséges" - nyilatkozta a cikk állításairól. A miniszter szerint vagy módszeresen megpróbálják befeketíteni Franciaországot, vagy pedig a cikk szerzőinek nincs intelligenciájuk és elég témájuk.