A moszkvai metropolita szerint bíróság nem dönthet a Petőfi téri templomról

Vágólapra másolva!
Nem oldódott meg a Petőfi téri ortodox templom körüli vita Kirill moszkvai egyházfő magyarországi látogatása alatt. A templomot a konstantinápolyi (görög) és a moszkvai (orosz) ortodox egyház magáénak vallja. Kirill szerint kánonjogi kérdésről van szó, ezért polgári bíróság nem dönthet az ügyben.
Vágólapra másolva!
A metropolita magyarországi látogatása végén kijelentette, ha a görög és orosz egyház vitája perhez vezetne, akkor az egyházak közti dialógus még nagyobb zsákutcába jutna. A Petőfi téri templom most az orosz egyházhoz tartozik, de igényt tartanak rá a görög ortodoxok is. Ehhez hasonló viták Európa más részein is megosztja két patriarkátust.

Kirill szerint helyes a magyar kormány álláspontja, mely semleges maradt a vitában, de segít közvetíteni az egyházak között. Arra a magyar javaslatra nem reagált, amely szerint a Petőfi téri templom átkerülne a görögökhöz, és helyette a kormány hozzájárulna egy új orosz templom építéséhez. Ugyanakkor kijelentette, hogy semmi sem kényszeríti a Petőfi téri közösséget, hogy az orosz egyház kötelékében maradjon.

Kirill metropolita magyarországi látogatása alatt politikusokkal, és egyházi vezetőkkel is több megbeszélést folytatott. Találkozott Mádl Ferenc köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, és Paskai László bíborossal is. Meglátogatta a pannonhalmi bencés apátságot, és részt vett az augusztus 20-i budapesti ünnepségen is.

Ajánlat:

Az orosz ortodox egyház honlapja

A konstantinápolyi patriarkátus honlapja