Szabó János szabotálja a MiG-vizsgálatot

Vágólapra másolva!
A nemzetbiztonsági bizottság tagjai egyhangúlag úgy határoztak, hogy vizsgálatot indítanak a MiG-ek felújításával kapcsolatos korrupció feltárására. Az ülésen Simicskó István, nemzetbiztonsági államtitkár azt mondta: az ügy a Katonai Biztonsági Hivatalhoz tartozik. A KBH vezetőjének viszont a honvédelmi miniszter megtiltotta, hogy részt vegyen az ülésen. Szabó János - aki az ügy egyik kulcsfigurája - arra hivatkozva nem jelent meg, hogy nincs mit mondania. Eközben a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága ma úgy döntött: kivizsgálják, hogy történt-e korrupció a MiG-ek felújításával kapcsolatban. Az ülésre meghívták a honvédelmi minisztert, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, a honvédelmi minisztert és a titkosszolgálati vezetőket. Az ülésen Demeter Ervint Simicskó István politikai államtitkár helyettesítette. Levelet küldött csak maga helyett Szabó János honvédelmi miniszter, az ügy egyik lehetséges gyanúsítottja. Közölte: nincs mondanivalója az ügyben.

Simicskó István azt mondta a bizottság előtt: a Nemzetbiztonsági Hivatalban vannak olyan pletykák, hogy korrupció történt a MiG-ek felújításával kapcsolatban. A politikai államtitkár ugyanakkor azt mondta: az ügy a Katonai Biztonsági Hivatal hatáskörébe tartozik. A KBH vezetőjének, Stefan Gézának viszont Szabó János honvédelmi miniszter megtiltotta, hogy bármit is mondjon az üggyel kapcsolatban.

A rendkívüli ülés pénteken a meghallgatásokkal folytatódik.Újra meghívják Szabó János honvédelmi minisztert és Stefán Gézát, a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatóját, valamint Dobokay Gábor NBH-főigazgatót. A meghívottak listáján szerepel Fazakas Szabolcs, a Horn-kormány ipari minsiztere és Ábri Judit, Kovács László MSZP-elnök média-tanácsadója, akik a MiG-felújításra pályázó német cég magyarországi képviselői. Árbi Judit az [origo] kérdésére azt mondta, hogy még nem nyilatkozik a bizottsági meghívásról, csütörtökre ígért választ arra, hogy elmegy-e. A bizottsági meghallgatáson minden magyar állampolgár köteles megjelenni a törvény szerint, de aki ennek nem tesz eleget, azt nem fenyegeti semmilyen szankció. Ábri Judit elmondta, még, hogy az MSZP-nél és a német-orosz konzorciumnál is PR-tanácsadóként alkalmazták. Az utóbbinál az volt a feladata, hogy találkozókat szervezzen megbízói, valamint a HM illetékes vezetői között, valamint felkészítre a MiG-modernizáció melletti érveik prezentálására a németeket.

Az ügyről új érdemi információ nem került nyilvánosságra. Simicskó István nyilatkozatában ismét utalt arra, hogy van valami, amiről nem beszélhet. Közölte: ő az NBH információi alapján nyilatkozik, és nekik nincs olyan információjuk, amely egyértelműen alátámasztaná az ügyről megjelent híreket. Itt ismét az egyértelműen szón van a hangsúly, korábban a teljes mértékben kitétel utalt arra az államtitkár szavaiban, hogy a sorok közt elismeri, valamiről tudnak a titkosszolgálatnál. Az ügy gazdája azonban a Katonai Biztonsági Hivatal, amelynek törvényben előírt kötelezettsége ellenőrizni és elhárítani minden törvénytelenséget a fegyverüzletek körül. A bizottság ezt fogja számon kérni a hivatal főigazgatóján pénteken.

Különlegesen aktív állampolgár a feljelentő

Mint arról az [origo] beszámolt korrupcióval vádolja a Honvédelmi Minisztérium vezetőit a MIG 29-es vadászgépek felújítása ügyében egy ismeretlen feljelentő, s állítólag a Nemzetbiztonsági Hivatalnak is vannak bizonyítékai a vesztegetésről. A Legfőbb Ügyészséghez az [origo] információi szerint egy különlegesen aktív állampolgár fordult, akinek az a szokása, hogy ha korrupciós ügyről olvas az újságban, akkor összegyűjti a szerinte fontos információkat, és feljelentést tesz az ügyészségen. A hatóságnak ezzel sokat segít, mert sokszor nem kell az újságcikkek alapján töprengeniük, hogy hivatalból indítsanak-e vizsgálatot. Hivatalos feljelentés érkezett, kötelező a vizsgálat. A MiG-ek ügyében a Legfőbb Ügyészség szakértői az internetről még összeszedték a megjelent információkat, és továbbították a feljelentést a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz. Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az [origo]-nak elmondta: augusztus 17-én feljelentés-kiegészítést rendeltek el az ügyben. Ez azt jelenti, hogy a fenti dátumhoz képest 15 napon belül kell az ügyészségnek döntenie arról, hogy elrendeli-e a nyomozást.

A minisztérium megerősítette, hogy Belgiumból is érkezett ajánlat

Közben a Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerdán megerősítette, hogy Belgium használt F-16-os vadászrepülőgépek bérletére tett ajánlott Magyarországnak. Erdélyi Lajos az MTI-nek nyilatkozva annyit közölt, hogy az ajánlat részleteiről valóban lesz egyeztetés Budapesten, viszont a belga delegáció érkezésének időpontját nem árulta el. Az m1 kedd esti Híradó című műsorában elhangzott, hogy a belga ajánlat 18 felújítandó, A, B és C típusú F-16-os vadászrepülőgépről szól.

A honvédelmi tárca július végén jelentette be, hogy a török kormányzat is ajánlatot tett 24 darab vadászrepülőgép bérlésére, csakúgy, mint korábban az Egyesült Államok és Svédország. A belga F-16-osok egyébként már akkor is szóba kerültek, amikor az elmúlt év augusztusában Magyarországon járt André Flahaut, a Belga Királyság védelmi minisztere.

A Szabó János honvédelmi miniszterrel folytatott tárgyalásairól szóló akkori sajtótájékoztatón ugyan cáfolták, hogy tárgyaltak volna az F-16-osokról, azonban a belga miniszter úgy fogalmazott: "jelenleg kihasználatlanok ezek a repülőgépek, tehát így sem Belgium, sem a NATO számára nem hasznosak, így értelemszerű lenne, ha más ország rendelkezésére bocsátanánk. Én senkinek nem tettem ajánlatot, egyszerűen megemlítettem, hogy ezek a gépek léteznek, számolni is lehet velük, amikor a NATO országai harcképességüket, védelmi képességüket vizsgálják".

Korábban:

Politikai kérdés, hogy lesz-e MiG-nyomozás