Az FVM Torgyán költekezését vizsgálja

Vágólapra másolva!
Miközben feljelentéskiegészítést rendelt el a rendőrség az Agrármarketing Centrum elleni, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) által tett feljelentés ügyében, az FVM saját belső ellenőrzéseket is végez. A minisztérium tavalyi gazdálkodását vizsgálják. Vonza miniszter szerint jogi lépések is elképzelhetők, ha beigazolódik a gyanú: szabálytalanul költötték el - például kutyaeledelre és rágógumira - a tavalyi reprezentációs keretet a tárca előző vezetői.
Vágólapra másolva!

Vonza András földművelésügyi miniszter az [origo]-nak elmondta, hogy jelenleg belső ellenőrzéseket folytat a tárca, többek között a minisztérium tavalyi gazdálkodását vizsgálják. Korábban a KEHI többször is ellenőrizte az FVM-et és a tulajdonában lévő cégeket. Ennek során megállapította például, hogy nem arra költötték a reprezentációs keretet, amire lehetett volna. Például rágógumit és kutyaeledelt vettek a minisztérium pénzéből.

A miniszter szerint amennyiben a KEHI mellett a minisztérium saját, belső vizsgálatai is megállapítják, hogy szabálytalanságok történtek, megteszi a kellő jogi lépéseket. Ha kell, a tárca előző vezetésével szemben is - mondta a miniszter. A kérdéses időszakban Torgyán József és Szabadi Béla állt a minisztérium élén.

Egy korábbi, szeptemberben lezárt KEHI-jelentés szerint - amely több FVM-cég gazdálkodását vizsgálta - Sepsey Tamás, a hivatal elnöke elmondta: a jelentés több céget is elmarasztal, és a visszaélésekkel gyanúsítható felelősöket is megnevezi. A hivatalvezető azonban nem kívánta nyilvánosságra hozni a felelősök nevét.

A viszgált cégek a Concordia Rt., a GMS 96 Kft., a Tartalékgazdálkodási Kht., az ATEV és a Gabonakutató Intézet voltak. Az Agrármarketing Centrum vizsgálatai pedig a napokban értek véget.

Vonza közölte, hogy az említett vállalatok közül a Concordia, az Agrármarketing Centrum és az ATEV élén volt vezetőváltás az utóbbi időben, elsősorban a valószínűsíthető visszaélések miatt. Az ATEV-nél még jelenleg is tartanak az ellenőrzések.

Az Agármarketing Centrummal kapcsolatos vizsgálatok befejezése után a KEHI feljelentést tett a rendőrségen sikkasztás és hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A rendőrség feljelentéskiegészítést rendelt el. Dokumentumokat, bizonyítékokat kért be a KEHI-től. Ezek áttanulmányozása után, legkésőbb október 24-ig döntenek arról, hogy megindítják-e a nyomozást. Az [origo] rendőrségi forrásból származó információi szerint a KEHI jelentése alapos és részletes volt, a feljelentéskiegészítés csak rutin eljárás. Az ORFK hivatalból ellenőrzi a KEHI vizsgálatainak megállapításait, majd nagy valószínűséggel elrendelik a nyomozást.

[origo]