Sztecura terhelő vallomást tett Clodóra

Vágólapra másolva!
Leonyid Sztecura tanúkénti meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Bíróságon a Clodo-per. Sztecura, a vád koronatanúja több ponton is ellentmondó, zavaros vallomásában alátámasztotta a vádiratban szereplő állítások nagy részét és azt állította, hogy a német állampolgárságú Dietmar Clodo bombát adott el neki, ráadásul még egy esetleges bombamerénylet végrehajtására is ajánlkozott. Sztecura emellett egy titkos, írásbeli vallomást is tesz, amellyel szerinte további emberek buknak le.
Vágólapra másolva!

Az ukrán Leonyid Sztecurát, aki egy másik ügyben gyanúsított, ma tanúként hallgatták meg a bombagyártással vádolt Dietmar Clodo perében a Fővárosi Bíróságon. Sztecura néhol ellentmondó, zavaros vallomásában Clodót vádolta meg azzal, hogy bombagyárat működtetett, és robbanószer- illetve fegyverkereskedelmemmel foglalkozott.

Állította, hogy egy ismerőse révén ismerkedett meg Clodóval, 1996-ban. Elmondása szerint először a Hotel Volgában találkoztak, kettesben. Itt került szóba először a bomba-ügylet. Kiderült azonban, hogy az orosz anyanyelvű Sztecura és a német Clodo nem beszélnek egyetlen közös nyelven sem. Amikor erre Clodo felhívta a figyelmét, Sztecura csak annyit mondott, már nem emlékszik a pontosan a részletekre, biztos volt velük tolmács is.

Clodóval való kapcsolatáról elmondta, hogy a német férfi kereste meg őt, üzletet akart kötni vele. Ő csak azért tárgyalt Clodóval, mert a német férfi - szerinte - csak neki adott volna el bombát, mással bizalmatlan lett volna. Magyarország érdeke viszont azt kívánta, hogy lebuktassák a bombagyárost - monda Sztecura. Arra a kérdésre azonban, hogy honnét tudta Clodo, vele érdemes üzletelni, nem válaszolt érdemben. Így megválaszolatlan kérdés maradt a tárgyalás után is, hogy Sztecura, aki saját bevallása szerint hús- és üdítőitalkereskedelemmel foglalkozott akkoriban, hogy került a képbe.

Clodóval kapcsolatban elmondta még, hogy egy ismerősén keresztül kapcsolatba került egy fedett nyomozóval, akivel együtt vettek egy bombát a német férfitől, 2500 dollárért. Amikor Clodo másodszor is el akart adni a beépített rendőrnek egy újabb robbanószerkezetet, egy rendőrségi akció keretében elfogták. Az üzlet megkötéséről is részletesen beszámolt: korábbi, a rendőrség előtt tett vallomásaival ellentétben kizárólag Clodót vádolta azzal, hogy bombát adott el neki, sőt, még fegyvereket is ajánlgatott megvételre. Korábban az ügy másodrendű vádlottjára, Leonyid Kolcsinszkire is terhelő vallomást tett, amit most visszavont.

Sztecura vallomása egy részét csak írásban tette meg. Elmondta, hogy ezzel szerinte sokakra nézve újabb terhelő bizonyítékokat szolgáltat a bíróságnak.