Ötven tanút hallgatnak meg a Pándy-perben

Vágólapra másolva!
Belgiumban elkezdődött a többszörös gyilkossággal és vérfertőzéssel vádolt Pándy András magyar származású segédlelkész pere. Pándyn kívül bűnrészességgel vádolják lányát, Ágnest is. A bíróság legkevesebb ötven tanú meghallgatását tervezi, Brüsszelbe várják Tímeát, Pándy egyik feleségének lányát, akit a két vádlott kis híján szintén megölt. Ítélet néhány héten belül várható.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli esküdtszéken hétfőn reggel megnyílt a gyilkosságokkal vádolt Pándy András magyar származású protestáns segédlelkész és Ágnes leánya bűnperének tárgyalása. A belga sajtó kiemelt helyen foglalkozik a páratlan bűnesettel, Pándyt az "ördögi lelkész"-ként emlegetik. A Le Figaro című francia lap egész oldalas cikket szentel a pernek. A cikk arról ír, hogy a 48 oldalas vádirat alapján Pándyt két feleségének, két vér szerinti és két örökbefogadott gyermekének meggyilkolásával, valamint három lányának megerőszakolásával vádolják.

Ágnes a vád szerint öt gyilkosságban vett részt, köztük saját édesanyjának, bátyjainak és féltestvéreinek megölésében. A per az esküdtszék tagjainak kiválasztásával kezdődött. Ítélet várhatóan néhány hét múlva születik. Addig legkevesebb ötven tanú meghallgatását tervezik. Ha a vádak igaznak bizonyulnak, Belgium történetének eddigi legnagyobb tömeggyilkosait ítélik el.

Pándy András, aki menekültként érkezett Belgiumba, és egy magyar protestáns templomot vezetett az ország flamandok lakta részén, idén 75 éves , Ágnes 44. A tárgyalás hétfői, első napján a zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben Pándy Andrásról készültek csak fényképek, Ágnes nem engedte lefényképezni magát.

Pándy mindvégig következetesen tagadott. Az egyetlen súlyos tanúvallomás Ágnes állítása, ő azt állítja, hogy apja már fiatalon megerőszakolta, majd rendszeres vérfertőző viszonyra kényszerítette. Őt okolja azért is, hogy részt vett öt családtag meggyilkolásában. A segédlelkész állítja, hogy nem tudja, hova lett két volt felesége és a négy gyerek. Ágnes szerinte egy szekta hatása alá került, az ő agymosásuk hatására hord össze mindenféle önvádat és vádolja őt, az apját is.

Brüsszelbe várják a Magyarországon élő Timeát, Pándy második feleségének első házasságából való lánya. Timeát Pándy szintén megerőszakolta és teherbe ejtette. A Pándytól született gyermekével Tímea elmenekült az országból, András és Ágnes többször utánamentek, hogy megöljék, de nem találták. Timea korábban már tett tanúvallomást az ügyben.