<P class="MsoNormal">Minden tizedik felvételi adatlapot hibásan töltöttek ki

Vágólapra másolva!
Idén 165 ezren jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe, ami azt jelenti, hogy a felvételizők száma tavalyhoz képest 16 ezerrel növekedett. Az eddig feldolgozott adatok szerint egyre többen kívánnak másoddiplomás képzésben rész venni, s nőtt az érdeklődés a felsőfokú szakképzés iránt is.
Vágólapra másolva!

A 142 ezer tavalyi felvételizőből szeptemberben 110 ezren iratkozhattak be az egyetemekre és főiskolákra. A gólyák fele költségtérítéses képzésben kezdte meg a tanulmányait. Az egyetemre felvettek 24 százaléka bölcsészettudományi , 15 százaléka műszaki, 12 százaléka közgazdasági, 11 százaléka pedig természettudományos területre jelentkezett. A főiskolások legnagyobb számban a közgazdasági szakokat választották.

A legtöbb felvett hallgató az általános gimnáziumokból és szakközépiskolákból került ki. A jelentkezési és a felvételi számok alapján a kéttannyelvű gimnáziumokból felvételiző fiatalok bejutási aránya volt a legnagyobb.

Idén a felvételizők tudatosabban választották ki továbbtanulásuk helyszínét, mint az elmúlt években. Tíz százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik csak egyetlen intézménybe jelentkeztek - derült ki az Országos Felsőoktatási és Felvételi Iroda (OFI) gyorsjelentéséből. Változott a felvételizők életkori megoszlása is: a 18-19 éves jelentkezők aránya két százalékkal csökkent, a 25 éven felüliekké viszont három százalékkal nőtt a tavalyihoz képest.

Az eddig feldolgozott jelentkezési lapok közül - a 165 ezer adatlapból ezidáig 150 ezret rögzítettek - minden tizediket hibásan töltöttek ki a jelentkezők. Legtöbben a megjelölt intézmény nevét, a szakirányt, illetve a személyes adataikat írták be helytelenül. Az OFI munkatársai az elkövetkező napokban minden hibás lap beküldőjét személyesen keresik fel, s így mód nyílik a javításokra is.

A jelentkezők áprilisban regisztrációs levelet kapnak a felvételi központból, adataik és jelentkezésük visszaigazolására. A regisztrált jelentkezések akkor válnak érvényessé, ha a jelentkező - a levélben küldött csekken - a felvételi eljárás alapdíját a meghatározott határidőig befizeti. A jelentkezők ezt követően kapják meg a felvételi vizsgák helyszínét és időpontját tartalmazó behívójukat.

Korábban:

Felsőoktatási felvételi - pénteken jár le a határidő