Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az ÁNTSZ bezáratná az érdi sintértelepet

Vágólapra másolva!
Az állatvédők és az érdi önkormányzat keddi egyeztetésén sem született megnyugtató döntés az állati sorban tengődő ebek sorsáról. Egymásnak passzolgatják a gyepmesteri telep ügyét a hivatalok.
Vágólapra másolva!

Kedden találkozott egymással az érdi önkormányzat aljegyzője, a gyepmesteri telep üzemeltetője és néhány állatvédő, hogy a jószágok sorsáról döntsenek. Azt már minden résztvevő az elején leszögezte, hogy a telep így nem működhet tovább. Ott ugyanis immár évek óta nem megoldott az állatok ellátása és az elhullott ebek elhelyezése.

Az állatvédők ígéretet kaptak az önkormányzattól arra, hogy elvihetik a négylábúakat. Az üzemeltető, az Érdi Városgazdálkodási és Építőipari Kft. viszont, hogy ezt megakadályozza, hajlandó akár az összes ketrecet a saját területére szállítani, hogy senkinek se legyen rálátása a kutyákra - állítják az állatvédők.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési főosztályán elmondták: az áldatlan állapotokról a Magyar Hírlap cikkéből értesültek. A megyei hatóságot ezután szólították fel, hogy indítson vizsgálatot a telep ügyében. Szemere János osztályvezető szerint az ellenőrzés néhány napig fog tartani, jogszabálysértés esetén a város pénzbírságra számíthat.

Ha az önkormányzatnak nincs pénze, ne üzemeltessen sintértelepet - szögezte le a Pest Megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat főosztályvezetője. Az állati takarmányt előállító vállalatnak, a fehérjefeldolgozással foglakozó ATEV-nek nem akkor kell elvinnie a tetemeket, amikor gazdaságos kocsit küldeni, hanem amikor a tároló megtelik - hangsúlyozzák a szolgálatnál, majd hozzátették: ha ez pénzügyi gondok miatt ez nem megoldható, akkor a telepet haladéktalanul be kell zárni.

A telep jogszerű működéséért részben felelős Közép-dunántúli Környezetvédelmi Főfelügyelőségen elmondták: egy dolog, hogy az állati tetemek szerepelnek a veszélyes hulladékok listáján, de ha valaki bejelentést tesz nálunk, "mi átpasszoljuk az ügyet a hatósági állatorvosnak". Őt azonban, bár egy hete folyamatosan próbáljuk, nem lehet elérni.

Zentai János, a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgatóhelyettese elmondta: dögkút nem lehet búzatáblán vagy legelőn, mert ha annak idején netán egy lépfenés állat is odakeveredett, az járványt okozhat. Márpedig ez a telep mezőgazdasági területek tőszomszédságában található.

Az ATEV sajtóosztályát bár sikerült elérni, eddig nem tudnak felvilágosítást adni az ügyben. Elképzelhető, hogy a cég korábbi pénzügyei miatt nem tudja fedezni a tetemek szabályszerű elszállítását.

Ajánlat:

Szigorították az állatok védelmének szabályait

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről