Bejelentővonal az MSZP-nél is

Vágólapra másolva!
Az MSZP új, 24 órán át működő telefonvonalára a közszolgálati rádió és televíziók műsoraiban tapasztalt törvénysértéseket jelenthetik be az állampolgárok. A panaszokat az MSZP jogászai összesítik, és az ORTT-hez továbbítják.
Vágólapra másolva!

Újhelyi István szocialista képviselő kezdeményezésére hozzák létre az MSZP Köztársaság téri székházában azt a 24 órán át működő telefonvonalat, amelyre várják az állampolgári bejelentéseket. A telefonszámot később hozzák nyilvánosságra.

Újhelyi az [origo]-nak azt mondta: mivel az állampolgárok pénzéből tartják fenn a közszolgálati médiumokat, az úgynevezett közsajtó-panaszvonallal lehetőséget kívánnak nyújtani arra, hogy az emberek megtehessék észrevételeiket a közszolgálati műsorokkal kapcsolatban. Hozzátette: az utóbbi időben megsokszorozódtak a törvénysértésekkel kapcsolatos hírek.

Az MSZP jogászai összesítik és az ORTT panaszbizottsága elé tárják a bejelentéseket. A politikus szerint "egy idő után el lehet gondolkodni, van-e létjogosultsága a jelenlegi vezetőknek, ha sorozatosan elmarasztalják a közszolgálati rádiót és a televíziókat".

A Magyar Rádió alelnöke megalapozatlannak tartja a közszolgálati médiumot ért szocialista párti kritikát. "Ujhelyi Istvánnal ellentétben úgy vélem, hogy a Magyar Rádió hírműsorai törvényesek, pártatlanok és közszolgálatiak" - mondta Hollós János szerdán az MTI-nek.

Hollós utalt arra, hogy noha a sajtó a Magyar Rádió hírműsoraiban az elmúlt négy év során kormánypárti túlsúlyról számolt be, a hírműsorokban a kabinet szereplésének aránya a választások előtti 43,76 százalékról mostanra 52,40 százalékra emelkedett. Szerinte ez egyértelműen azzal magyarázható, hogy "egy új kormány hivatalba lépése értelemszerűen több hírrel szolgál, mint egy már olajozott szerkezet működése".

Közölte: az elmúlt négy évhez hasonlóan a politikai pártok közül a legnagyobb ellenzéki erő szerepel a legtöbbet a rádió hírműsoraiban. Hozzátette, hogy a Krónika szerkesztőségében 24 órás hírfolyam-figyelő szolgálat működik, amelynek eredményei bárki számára hozzáférhetőek.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

Az MTV műsoraira panaszkodnak a legtöbben

Nem terveznek tisztogatásokat az MTV-nél