Még két napig zuhog

Vágólapra másolva!
A Dunán és a megáradt mellékfolyók mentén továbbra is 555 kilométer hosszú árvédelmi vonalon tartanak első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget. A Budapest alatti folyószakaszon feltehetően nem lesz szükség árvízvédelmi készültség elrendelésére. A meteorológiai előrejelzések szerint még kedden és szerdán is sok csapadékra kell számítani a Duna vízgyűjtőjében és a Kárpát-medencében egyaránt, s ez a vízutánpótlás lassíthatja az árvizek levonulását.
Vágólapra másolva!

Az árhullám Budapestnél a hétfőre virradó éjszaka tetőzött, és megkezdődött a lassú apadás. A meteorológiai előrejelzések szerint még kedden és szerdán is sok csapadékra kell számítani a Duna vízgyűjtőjében és a Kárpát-medencében egyaránt, s ez a vízutánpótlás lassíthatja az árvizek levonulását.

A Budapest alatti folyószakaszon feltehetően nem lesz szükség árvízvédelmi készültség elrendelésére, bár a vasárnapi esőzések, zivatarok Ráckeve, Érd és Baja térségében belvízelöntéseket okoztak, és ezért üzemben helyezték a szivattyútelepeket, hogy a Dunába vezessék a mélyebb területeken összegyűlt csapadékvizet.

A folyó felső szakaszán, a Duna ausztriai vízgyűjtőjében ismét jelentős mennyiségű csapadék növelte a vízutánpótlást. Ennek hatására mintegy fél méter körüli vízszint-emelkedéssel elindult a Duna második árhulláma, amely feltehetően a délutáni órákban elér a magyar folyószakaszra is.

Szigetközben Nagybajcsnál a néhány nappal ezelőtti 639 centiméteres tetőzés óta majdnem három méterrel mérséklődött a folyó vízszintje, amit a jelenlegi ismeretek szerint 50 centiméterrel emel meg a Duna második árhulláma. Ezért változatlanul fenntartják a Szigetközben a másodfokú árvízvédelmi készültséget. Ezúttal azonban a készültség jobbára csak intenzív figyelőszolgálatra korlátozódik.

A következő napokban Budapestnél is érezhető lesz némi vízszint-emelkedés, amelyet a második árhullám hoz erre a folyószakaszra, de feltehetően nagyobb gondot nem okoz.

Az Alpok alján lehullott csapadék hatására a korábban szinte kiapadással küszködő Rábán - ahol sok helyen mindössze térdig ért a víz - az első árhullám kisebb vízemelkedést követően a második árhullám is hoz némi vízpótlást a folyónak, de készültség elrendelésére nem lesz szükség. Hasonlóképpen gyarapodik a vízutánpótlás a Répce és a Lajta, de árvízgondokat nem okoz.

Észak-Magyarországon egy rövid szakaszon harmadfokú készültségben vigyázzák a Tarnát Tarnaméránál, ahol a korábban elért 420 centiméteres tetőzésről hétfő reggelre 370 centiméterre csökkent a víz szintje. A vasárnapi kiterjedt csapadék hatására viszont néhány centiméteres emelkedésre számítani lehet, tehát egyelőre nem kerülhet sor a készültség enyhítésére. A Hernád térségében, ahol különösen sok kárt okoztak a megáradt patakok, változatlan erővel folyik a kármentesítés és a védekezés. Egyelőre ebből a térségből újabb károkról nem érkezett jelentés.