Bizonytalan a Corvin-Szigony közben lakók sorsa

Vágólapra másolva!
A Corvin mozi és a Szigony utca közötti 65 ezer négyzetméteres terület fejlesztési koncepciója szerint az ott lévő 2200 lakás felét lebontják, helyükre mintegy háromezer új otthont építenek. Ütemezési terv hiányában senki sem tudja, hogy az egyes épületeket mikor bontják le, és az ott lakók mikor juthatnak új lakáshoz. A projekt megvalósítása akár 10 évig is eltarthat.
Vágólapra másolva!

A Corvin Szigony beruházás az 1997-ben megkezdett városmegújító program részeként indult el. A VIII. kerületi önkormányzat tulajdonát képező Rév 8 Rt. már el is kezdte a rehabilitációs munkálatokat és egy nem lakott épületet le is bontott - tudta meg az [origo] a cég közszolgálati programvezetőjétől. Sárkány Csilla elmondta, hogy a terület rehabilitációja akár 10 évig is eltarthat. Ez alatt a tíz év alatt fokozatosan kell megoldani a bontásokat és a költöztetéseket, ami ugyancsak az rt. dolga - magyarázta a programvezető. Mint mondta: az érintettek folyamatosan érdeklődnek a cégnél, hogy mikor és hogyan történik meg majd a lakáscsere, de ütemezési terv hiányában semmit sem tudnak tenni.

Az önkormányzati rendelet alapján a Rév 8 Rt. feladatai közé tartozik lakást keresni a lebontásra ítélt épületek lakóinak. Sárkány Csilla elmondta: az rt.-nek minden egyes lakóval külön kell tárgyalnia azt, hogy mekkora lakásba és hová költözne. Ezek a tárgyalások a legjobb esetben is 3 hónapig húzódnak. Mint mondta: eddig minden esetben találtak lakást az érintetteknek.

Bangó Péter, az érintett területen a Vajdahunyad utca 40 szám alatti házban lakik. A kétgyermekes családapa az [origo] kérdésére elmondta: az önkormányzat és a Rév 8 Rt. évek óta azt ígéri, hogy elköltöztetik őket a már szinte lakhatatlan házból. Elmondta: a múlt évben nem volt olyan hét, hogy ne érdeklődött volna az Rt.- nél, de mivel semmi sem történt, felhagyott a dologgal. Bangó nem érti, hogy ha tervbe vették a terület rehabilitációját, miért kell még éveket várni. Mint mondta: attól tart, hogy rájuk dől a ház, még mielőtt az épületet lebontanák.

Az érintett területen lakók többsége azt állítja, hogy tudnak ugyan a rehabilitációról, de csak a híradásokból, újságokból. Az önkormányzat és a Rév 8 Kft. nem tájékoztatta őket. A megkérdezettek többsége nem hiszi, hogy valaha is új lakást kap a régi helyett.