Boros Imre: hamisítvány a D-8-as irat

Vágólapra másolva!
Tagadta Boros Imre, az Orbán-kormány volt minisztere a Magyar Nemzetnek adott újabb interjújában, hogy D-8-as titkos tisztként dolgozott volna az egykori III/II-es ügyosztálynak. Szerinte a Népszabadságban bemutatott iratokon szereplő több adat is bizonyítja, hogy hamisítványról van szó.
Vágólapra másolva!

Boros Imre, az Orbán-kormány PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli minisztere példaként említette, hogy a lapban bemutatott, nyugdíjazásáról szóló parancson szereplő dátum - 1990. március 31. - szombati napra esett. Szerinte azonban az nem fordulhatott elő, hogy felettese szombaton bemenjen a hivatalba, csak azért, hogy aláírja az ő nyugdíjazását. Emellett munkakönyvének száma sem egyezik a lapban bemutatottal. Tévesen szerepel még édesanyja vezetéknevének kezdőbetűje is - mondta Boros a Magyar Nemzetnek.

A Népszabadság szombati számában mutatott be olyan dokumentumokat, amelyek azt valószínűsítik: Boros korábban a III/II -es ügyosztály D-8 as fedőnevű titkos tisztje volt. Boros ezt most tagadja, de ezt megelőzően a Magyar Nemzetnek adott pénteki interjújában beismerte, hogy valóban kapcsolatba került a rendszerváltás előtt a tikosszolgálatokkal, de mint mondta, csak egyetlen ügyre korlátozódott kapcsolata a titkosrendőrökkel.

Elmondása szerint 1986-ban keresték meg a titkosrendőrök, akikkel - mint a Magyar Nemzeti Bank devizaosztályának vezetője - együttműködött egy nemzetközi pénzügyi botrány megoldásában.

A botrány lényege az volt, hogy az MNB egy külföldi partnere a pénzintézet nevében álüzleteket kötött, amellyel Boros szerint több százmillió dollár veszteséget okozhatott volna az országnak, ha nem sikerült tisztázni az ügyet. A volt miniszter szerint a nemzetközi botrány évekig elhúzódótt, a titkosrendőrök még évekig kapcsolatban maradtak vele. Konspirációs kiképzést is kapott, és a pénzügyi botránnyal kapcsolatos együttműködési nyilatkozatot is aláírattak vele. Végül csak 1989-ben tűntek el az ügynökök az életéből.

A Népszabadság - Boros által vitatott - dokumentumai szerint azonban éppen 1989-ben lett szt-tiszt, és csak 1990. március 31-én nyugdíjazták.