Megvan a polgári körök háza

Vágólapra másolva!
Kiválasztottak egy 1500 négyzetméteres hasznos alapterületű, felújításra váró ingatlant a polgári körök "otthonának". A múlt heti tüntetésen összeperselyezett 64 ezer darab százforintosból biztos nem jut a házra, mert az a rendezvény költségeire sem elég. Az adományokat, amíg a Szövetség a Nemzetért Alapítványt be nem jegyzik, addig az Áprilisi Ifjak által létrehozott alapítvány kezeli.
Vágólapra másolva!

Már kiválasztották azt a házat, amelyet a polgári körök otthonának szeretnének, és támogatói adományokból vesznek meg - mondta Hende Csaba sajtószóvivője. Kucsera Tamás Gergely, aki korábban a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának volt elnöke elárulta, hogy mintegy 1500 négyzetméter hasznos alapterületű, felújításra szoruló épületről van szó, ám többet nem mondhat. Állítólag még nem köttetett meg a szerződés, csak megegyeztek az eladóval. Arra a kérdésre sem kaptunk választ, hogy mennyibe kerül ez az alapítványnak, illetve eddig mennyi adomány jött össze a Fidesz politikusainak többszöri felhívására. Kucsera leszögezte, az adományozók tudják meg elsőként, hogy hol, mit és mennyiért vesznek.

A Szövetség a Nemzetért Alapítány bejegyzését Makovecz Imre építész kérte, ám a célról, amelyet a bejegyzési kérelemkor ki kell tölteni, csak annyi derült ki, hogy az megfelel a polgári körök mozgalmi tevékenységének. Az biztos, hogy közhasznú célokat nem jelölhetnek meg, mert a törvény szerint akkor nem politizálhatnak. Márpedig Orbán Viktor mondta nemrégen, hogy a polgári körök már a legerősebb politikai szervezetet jelentik. A háromfős kuratórium névsorát sem árulta el a szóvivő, mint mondta: nem írta alá mindenki, az még változhat. Az alapítvány székhelyéül az Andrássy út 4. alatt lévő egyik lakást jelölték meg, amelyben már működik a kör irodája. Arra a kérdésre, hogy kinek a tulajdona, nem válaszolt a szóvivő, mint ahogy arra sem, hogy a Fidesz fizeti-e a telefon és a lakás költségeit. Kucsera csak annyit mondott: Lehet, nem tudom.

Tény, hogy a pénteki tüntetésnek hirdetett MTV előtti rendezvény után 64 ezer darab százforintost perselyeztek össze a szervezők. Ez a 6,4 millió forint viszont nem fedezi a költségeket - mondta Kucsera - mert nem várt kiadások is voltak. Miután a Szövetség a Nemzetért Alapítvány még csak bejegyzés alatt áll, ezért felkérték a Szabad Szó Alapítványt - júniusban jegyezték be -, amelyet az Áprilisi Ifjak alapítottak, hogy kezelje a milliókat.

Emlékeztetőül: a Hegyvidéki Lokálpatrióta Kör az öntevékeny csoportoknak a Polgárok Háza Rt. létrehozását javasolta. A kör vezetője Várkonyi Zsolt elképzelését elküldte Orbán Viktornak is. Várkonyi szerint az esetleges hatalomkoncentrációk, visszaélések elkerülése végett az egy személy által jegyzett szavazati joggal bíró részvények mennyisége - a befektetett összegtől függetlenül - maximálisan egy százalék lenne.

A Szövetség a Nemzetért honlap viszont egyesületek, alapítványok, közhasznú szervezetek alakításához nyújt segítséget. Amennyiben közhasznú tevékenységi kört választanak az öntevékeny csoportok, akkor a törvény szerint nem politizálhatnak. A Fővárosi Bíróságon megtudtuk, hogy idén augusztus végéig polgári kör néven összesen négy szervezet alakult, egyik sem közhasznú, míg országosan Orbán Viktor a várban elhangzott felhívása óta mindössze egy közhasznú kört jegyeztek be, ám képviselőjük szerint már a volt kormányfő felhívása előtt alakultak, noha a bejegyzés dátuma: 2002. június.