Vágólapra másolva!
Az Oktatási Minisztérium egyeztetésre hívja a jászladányi iskola-vitában érintetteket, és programot ajánl a kialakult helyzet megoldására. A program többek közt számítógépekkel, emelt óraszámmal és támogatással segítene a helyzet megoldásában. Közben a jászladányiak immár másodszor is útelzárással tüntettek az alapítványi iskola bezárása ellen.
Vágólapra másolva!

Magyar Bálint, az oktatási tárca vezetője szeptember 24-re a minisztériumba hívta az önkormányzati iskola és a működés megkezdéséhez szükséges engedéllyel nem rendelkező alapítványi iskola igazgatóját, hogy segítsen mindenki számára elfogadható, megnyugtató megoldást találni.

Az oktatási tárca a program alapján multimédiás számítógépeket juttat az iskolának. Az OM támogatja az internetkapcsolat kiépítését, továbbá nyelvtanárt, emelt óraszámot és korszerű módszereket ajánl fel az iskolának. Az önfejlesztő iskolaprogram az óvodákban, az alsó és felső tagozaton dolgozó pedagógusoknak, a környék tanároknak, valamint az érdeklődő szülőknek szól. A cél az, hogy önkéntesen jelentkező helyi szakemberek indítsák el az iskola programjának tartalmi fejlesztését. A program a továbbtanulási esélyek javítását is segítené.

Az etnikai feszültségek feloldását a terv a délutáni közösségi programok szervezésében látja. A vegyes csoportban való tevékenységeken kívül szociális munkás és pszichológus keresné a feszültségek okait.

A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) szerdán bejelentette: társadalmi integrációs programot dolgozott ki a jászladányi konfliktus feloldására. A stratégia megvalósítását 2-3 hónapon belül el lehet kezdeni, amennyiben helyreáll a társadalmi párbeszéd a két táborra szakadt településen.

Mint arról az [origo] korábban már beszámolt, a jászladányi alapítványi iskola működési engedélyét augusztus 30-án visszavonta a Megyei Közigazgatási Hivatal, mert az önkormányzat úgy adta bérbe a települési általános iskola tantermeinek részét a magániskolának, hogy ehhez nem kérte a helyi cigány önkormányzat beleegyezését. A kisebbségi önkormányzat szerint az iskola - mivel a tandíj miatt nem járhatnak oda a kevésbé tehetős cigánycsaládok gyerekei - kirekesztő jellegű. Ezt az álláspontot képviseli a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa és az Oktatási Minisztérium is. Mádl Ferenc köztársasági elnök is megpróbált közvetíteni az érintettek között, ami nem sikerült.

Az ügy kirobbanása óta a mai napon már harmadszor tüntettek azok a jászladányi szülők, akik az alapítványi iskolába íratták a gyerekeiket. A szülők szerint az iskola bezárásával nem gyakorolhatják szabad iskolaválasztási jogukat. A demonstráción több mint háromszázan vettek részt. A tüntetők szervezői jelezték: ha kell, a Szolnok Megyi Közigazgatási Hivatal épülete előtt is felvonulnak az alapítványi iskola bezárása ellen.