A Tárkinál 24 százalék az MSZP előnye

Vágólapra másolva!
Tovább nőtt az MSZP előnye a Fidesszel szemben - derült ki a Tárki Századvég közvélemény-kutató cég legfrissebb felméréséből. A biztos szavazók közül 57 százalék szavazna a szocialistákra, 33 százalék a Fideszre. Romlott viszont a kormány megítélése az egy hónappal korábbihoz képest.
Vágólapra másolva!

Az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 57, a Fideszé 33 százalék, az SZDSZ támogatottsága 4, az MDF-é pedig 2 százalék. A parlamenten kívüli pártok közül csak a Centrum Párt és a MIÉP támogatottsága éri el az 1 százalékot. A megkérdezettek háromnegyede menne el szavazni, ám közülük nyolc százalék nem árulta el, hogy melyik pártot támogatná.

Az augusztusi felvételhez képest tovább nőtt a különbség az MSZP és a Fidesz választók által feltételezett győzelmi esélyei között. Szeptemberben az összes megkérdezett 75 százaléka gondolja úgy, hogy egy most megrendezett parlamenti választáson az MSZP nyerne. A Fidesz győzelmére számítók aránya 23 százalék. A Fidesz szavazótáborának 50 százaléka bízik pártja győzelmében, 28 százalékuk szerint az MSZP nyerne, 20 százalékuk pedig bizonytalan az esélyek megítélését illetően. Az MSZP támogatóinak 86 százaléka számít saját pártja győzelmére, a Fidesz győzelmét pedig mindössze 4 százalékuk valószínűsíti.

A két nagy párt elutasítottsága pontosan megegyezik az előző havi értékekkel. Az összes megkérdezett 22 százaléka semmiképpen nem szavazna az MSZP-re, 34 százalékuk pedig semmiképp nem támogatná a Fideszt. Az MSZP támogatóinak 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Fideszre semmiképpen nem szavazna, a Fidesz-MPP támogatóinak pedig 69 százaléka nyilatkozott ugyanígy az MSZP-ről. A legnagyobb arányban elutasított párt továbbra is a MIÉP, amelyre az összes megkérdezett 55 százaléka semmiképp nem voksolna.

A Medgyessy-kormány tevékenységének megítélésében a szeptemberi vizsgálat általános és erőteljes süllyedést regisztrált. Az MSZP szavazóinak körében is 8 indexponttal romlott a kormányértékelés mutatója, a Fidesz szavazóinak körében 9, a bizonytalanok táborában pedig 7 pontos süllyedés mutatkozik. Az összes megkérdezett körében a kormány megítélésének indexértéke szeptemberben +26 pont, ez 7 ponttal alacsonyabb az augusztusi értéknél.

Az ellenzék tevékenységével való elégedettség indexe az összes megkérdezett körében -33 pont, amely mindössze 1 pontos csökkenést mutat augusztushoz képest. Az MSZP szavazótáborában 1 ponttal javult, a Fidesz táborában viszont 4 indexponttal romlott az ellenzék tevékenységének megítélése, a bizonytalanok körében pedig 3 pontos a csökkenés az előző hónaphoz képest.

A demokrácia működésének megítélése ismét ellentétes irányba mozdult a két nagy párt szavazótáborában. Az MSZP szavazóinak indexátlaga 5 pontos javulást jelez, a Fidesz szavazóinak véleményindexe viszont 1 pontos süllyedést mutat. Az összes megkérdezettnek a demokrácia működésére vonatkozó véleményindexe szeptemberben +6 ponton áll, amely 2 ponttal magasabb az előző hónaphoz képest.

Az ország általános gazdasági helyzetére vonatkozó várakozásokban szeptemberre is áthúzódott az enyhe, de általánosnak mondható pesszimista trend. Az MSZP szavazóinak indexe az előző havi 3 pontos csökkenést követően további 4 pontot süllyedt. A Fidesz-szavazók körében az augusztusi 1 pontos csökkenés után 5 pontos a süllyedés. Az összes megkérdezett szeptemberi indexértéke a bizonytalanok indexének 2 pontos emelkedése mellett is 2 pontos süllyedést mutat.

A szeptemberi felvétel a polgári körök mozgalom ismertségéről és megítélésére is kitért. A válaszokból kitűnik, hogy a megkérdezettek mintegy 70 százaléka hallott a polgári körökről. Akik hallottak róla, azok 83 százaléka a Fideszhez, 2 százaléka az MSZP-hez és 1 százaléka a MIÉP-hez véli legközelebb állónak a mozgalmat, az összes többi említés - beleértve az MDF-et is - az 1 százalékos gyakoriság alatt marad.

A Tárki 1022 felnőttet kérdezett meg az ország 89 településén, a hibahatár 3,2 százalékos.