ORFK-vizsgálat a gyöngyösi verekedés nyomán

Vágólapra másolva!
Az országos rendőr-főkapitány vizsgálatot rendelt el a november 1-i roma-rendőr összetűzés ügyében. Az egyik gyöngyösi kórházban történt incidens nyomán a városi rendőrkapitány hivatalos személy elleni erőszak miatt tett feljelentést. A romák ezzel szemben súlyos testi sértés és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt jelentették fel a rendőröket. A verekedésben kilenc ember sérült meg, a felek egymást okolják a történtekért.
Vágólapra másolva!

Salgó László országos rendőr-főkapitány is vizsgálatot rendelt el romák és a rendőrök között Gyöngyösön kitört verekedés ügyében - közölte Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. A vizsgálatok elvégzésével az ORFK közbiztonsági főigazgatóját bízta meg, aki szerdán a helyszínen tájékozódik az ügy körülményeiről - mondta Garamvölgyi László, aki szerint a vizsgáló bizottságnak tagja a helyi roma kisebbség által delegált személy is.

Forrás: HavariaPress
Az egyik intézkedő rendőr és a megyei főkapitány Fotó: HavariaPress

A verekedés pénteken tört ki egy 30-40 fős gyászoló roma csoport és hat rendőr között egy gyöngyösi kórházban. A történetet mindkét fél eltérően adja elő. A rendőrök állítják: felszólították a hangoskodókat arra, hogy hagyják el a kórházat, de ők ehelyett rátámadtak az egyik rendőrre. A másik fél viszont úgy emlékszik, hogy már a liftben voltak és távozni akartak, amikor gumibotokkal nekik estek. A verekedés során hat roma származású személy sérült meg, a rendőrök közül pedig hárman: ketten könnyebben egy ember súlyosan.

Az ORFK álláspontjával kapcsolatban a kommunikációs igazgató közölte: más kultúra kegyeleti szokásai és a kórház között jött létre konfliktus, amit a biztonsági emberek nem tudtak kezelni. Mint elmondta, az ORFK vizsgálata kiterjed a parancsnokok munkájára is, s amennyiben lesznek felelősök, azokat rendfokozat és beosztás figyelembe vétele nélkül megróják.

A rendőrök úgy vélik jogszerűen léptek fel

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője szerint a rendőri intézkedés jogszerű volt, és a vizsgálatok nem vonják majd kétségbe a szakszerűséget. Tuza László dandártábornok kedden, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a gyászoló roma család felborította a rendet, viselkedésük miatt több beteg félelmében elhagyta a kórtermeket, vagy bezárták az ajtókat. A kórházi nővérek a biztonsági embereket kérték fel a rend helyreállítására, de ez nekik nem sikerült, ezért értesítették a rendőrséget. A helyi kapitányságról hat fő vonult ki, akik már a földszintről hallották a harmadik emeleti hangzavart, sőt úgy tudták néhány ittas személy is tartózkodik a társaságban - mondta Tuza László.

A főkapitány szerint Berecz László zászlós, a rendőrök járőrvezetője távozásra szólította fel a tömeget, akik ennek eleget is tettek. A romák egyik szolnoki rokona azonban rátámadt a járőrre. A zászlóst több alkalommal bántalmazták, kollégáját pedig egy fém tárggyal fülön ütötték. Az összecsapásban három rendőr sérült meg - mondta el Tuza. Berecz zászlós - aki maga is jelen volt a sajtótájékoztatón - hozzátette, hogy a tömegből három-négy sietett az elsőként támadó férfi segítségére.

Tuza dandártábornok úgy véli, hogy az ügyben csoportosan elkövetett garázdaság és csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűncselekmény alapos gyanújáról lehet beszélni.

Berecz László zászlós elmondta, hogy a család egyik tagját valóban odabilincselték egy ajtóhoz a kórházban, mivel más kényszerítő intézkedés nem vezetett eredményre, de azt cáfolta, hogy rugdosták volna a férfit.

Feljelentések mindkét fél részéről

A Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál Fridik József gyöngyösi rendőrkapitány tett feljelentést csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt öt személy ellen. Az ügyészségnek három napon belül kell eldöntenie, indít-e a nyomozást az ügyben.

Fridrik József rendőrkapitány szerint november 1-én inzultus érte mind a hat intézkedő rendőrt. Egyikük súlyos, ketten pedig könnyű sérülést szenvedtek. Egy rendőrnőt a hajánál fogva rángattak - mondta a rendőrkapitány.

Az ügy miatt kedden délelőtt a rendőrök ellen is feljelentést tettek: a Roma Polgárjogi Alapítvány felkérésre Szikinger István ügyvéd tett panaszt a rendőri intézkedés ellen a gyöngyösi rendőrkapitánynál. Az ügyvéd ennek a levélnek a másolatát juttatta el az ügyészséghez. Erről a feljelentésről is három napon belül kell döntenie a hivatal vezetőjének.

Lakatos Zsolt, a gyöngyösi önkormányzat kisebbségi bizottságának vezetője szerint az érintett család tagjai súlyos testi sértés és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt feljelentést tettek a rendőrök ellen.