Külföldről is érkezik segítség a MÁV-hoz

Vágólapra másolva!
Csütörtök délutántól minden település elérhető vagy vonattal, vagy autóbusszal - közölte a MÁV. A Békés megyei Volán-társaság ugyanakkor nehezményezi, hogy a vasút csak csütörtökön küldött tájékoztatást várható intézkedéseiről, így nem tudtak időben felkészülni a megnövekedett utasforgalomra. A közlekedési miniszter közölte, hogy valószínűleg külföldről is érkeznek mentesítő járművek, amíg az ellenőrzés folyik.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délutántól minden település elérhető vagy vonattal, vagy autóbusszal - áll a MÁV [origo]-hoz eljuttatott közleményében. Kanyó László, a MÁV kommunikációs igazgatója elmondta, hogy késésekre továbbra is minden mellékvonalon számítani kell.

A délutáni óráktól a honvédségi buszok mellett már a Belügyminisztérium és a Határőrség által fölajánlott járművek is szállítják az utasokat az érintett körzetekben, így a helyzet fokozatosan javul - mondta Kanyó. A motorkocsik átvizsgálása pedig január végéig befejeződik. Várhatóan külföldi segítség is érkezik a MÁV-hoz, amíg az ellenőrzés folyik - ezt Csillag István közlekedési miniszter mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A MÁV meghibásodott motorkocsijainak csütörtök hajnali leállítása országszerte váratlanul érte az utasokat. Általános volt a zsúfoltság az érintett autóbusz-vonalakon; a vasúttársaság tárgyal a Volán-vállalatokkal a vonatpótló buszok beállításáról. A Volán-társaságok általában elfogadják a MÁV-bérleteket.

A Békés megyei Volán-társaság csak csütörtök délután kapott tájékoztatást a MÁV-tól, hogy mely vonalakon nem indulnak csütörtökön a vonatok, így tanácstalanok voltak, hogy mikor, hova kell különjáratokat irányítaniuk. Ezt a Körös Volán Rt. békéscsabai forgalmi vezetője mondta az MTI-nek.

Kaszai János, Vésztő polgármestere, a 150 tagot tömörítő Vasutas Települések Szövetségének elnöke is az előzetes tájékoztatás hiányát nehezményezte. Elmondta: már tavaly november óta ismert, hogy hibásak ezek a vasúti szerelvények, így a MÁV idejében felkészülhetett volna a vizsgálatokra. Kanyó László kommunikációs igazgató szerint viszont minden tőlük telhetőt megtettek az ország tájékoztatására, a problémát nem lehetett előre látni.

A vasúttársaság szerdán este közölte, hogy a tengelyvizsgálatok során tapasztalt repedések miatt azonnali hatállyal visszahívta 219 darab, 20 éves átlagéletkorú cseh gyártmányú motorkocsiját, 34 vonalon leállította a vasúti közlekedést, a döntéséről legtöbben csak ma értesültek, a felháborodott utasok kénytelenek voltak átmenni a buszpályaudvarokra, így is sokan késtek el munkahelyükről és az iskolából.

A menetrendről a MÁV internetes oldalán, az állomásokon és a 06-80-204-280-as ingyenes számon adnak felvilágosítást.