Egymásra mutogatnak a tárcák a gázálarcok miatt

Vágólapra másolva!
Az [origo] által megkérdezett minisztériumok egyike sem tud semmit azoknak a gázálarcoknak és védőruháknak a sorsáról, amelyeket a kormány március 12-i döntése értelmében Magyarország felajánlott a török polgári lakosságnak. A kérdést sem a külügyi, sem a honvédelmi, sem a földművelésügyi tárca nem érzi magáénak. A kormányszóvivő szerint a Tartalékgazdálkodási Kht. készleteiből válogatják ki a gázálarcokat.
Vágólapra másolva!

Márciusban, közvetlenül a kormánydöntést megelőzően mind a külügy-, mind a honvédelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a Tartalékgazdálkodási Kht. készleteiből válogatják ki azt a kétezer gázálarcot és védőruhát, amelyet a törököknek küldenek.

A Tartalékgazdálkodási Kht.-nál az [origo]-nak azt mondták, hogy az őket érintő kérdésben egyedül a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) jogosult nyilatkozni. Az FVM sajtóosztályán ugyanakkor közölték: ők kérésünkre beszéltek a Tartalékgazdálkodási Kht.-val a gázálarcok ügyében, de azt a választ kapták, hogy ez nem az FVM hatáskörébe tartozik. Javasolták ugyanakkor a honvédelmi, a külügyi tárca vagy a Miniszterelnöki Hivatal megkeresését.

Mind a honvédelmi, mind a külügyi tárca sajtóosztályán ugyanakkor azt a választ adták, hogy ők semmit sem tudnak az ügyről, mivel ez az FVM hatáskörébe tartozik. Végül valamennyi tárca ígéretet tett arra, hogy személyesen is beszélnek az FVM-mel.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő ugyanakkor az [origo] kérdésére elmondta, hogy a korábbi kormányhatározatnak megfelelően a Tartalékgazdálkodási Kht. gyűjti össze a védőöltözeteket, a külföldre szállítás koordinálásában pedig segítséget nyújt a külügyi tárca. Egy-két héten belül elküldik a gázálarcokat Törökországba.

Eddig csak a Belügyminisztérium tudatta közleményében, hogy az egészségügyi tárcával közösen elindítottak egy segélyszállítmányt Törökországba. A küldeményben azonban csak hálózsákok, takarók, tisztálkodó- és tisztítóanyagok, elsősegélynyújtó csomagok és fájdalomcsillapító injekciók szerepeltek.

A témában Nyitrai András fideszes képviselő szerdán írásbeli kérdést is benyújtott a külügyminiszterhez.