Mégsem küldtünk gázálarcot

Vágólapra másolva!
Hivatalosan senki nem tud semmit azokról a gázálarcokról, amelyeket a magyar kormány ajánlott fel Törökországnak a polgári lakosság védelmére. A kabinet március 12-én döntött úgy, hogy a kétezer gázálarcot, illetve műanyag védőruhát küldünk az Irakkal szomszédos NATO-országnak. A BM közleményt adott ki a segélyszállítmányról, ebben azonban már gázálarc és vegyvédelmi felszerelés nem szerepel.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság megkereste a készleteket kezelő tartalékgazdálkodási kht.-t, ahol azt mondták, hogy a földművelésügyi tárca illetékes az ügyben, de hozzátették: a gázálarcok szavatosságával is lehetnek problémák. Az FVM-nél szintén nem tudtak arról, hogy az előzetes bejelentéssel ellentétben miért nem küldtünk vegyvédelmi eszközöket Törökországnak. Ennek megválaszolására a HM-et ajánlották. A védelmi tárca azt közölte, nem kompetens az ügyben, az FVM-et kell keresni.

Török források nem erősítették meg, hogy magyar gázálarcok érkeztek volna. A budapesti török nagykövetség listáján takarók, hálózsákok, orvosi eszközök és oltóanyagok szerepelnek a Magyarországról kiküldött segély részeként. A listán szerepelnek gázálarcok - de azokat Norvégiából szállították. Hüseyin Diriöz, az ankarai külügyminisztérium szóvivői irodájának illetékese sem tudott arról, hogy megérkeztek volna a magyar gázálarcok.