Alig van szabályosan működő iskolai büfé

Vágólapra másolva!
Egy országos fogyasztóvédelmi vizsgálat szerint az iskolai és kórházi büfék 87 százalékánál találni valamilyen működési szabálytalanságot. A 2002. év végi ellenőrzés többek között megállapította: a büfék egy részében nem tüntetik fel az árakat, lejárt szavatosságú árukat tartanak, és előfordult az is, hogy ugyanazon a mérlegen mérték a húsokat, süteményeket és a gyümölcsöket.
Vágólapra másolva!

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség által 2002 végén megvizsgált 259 büfé közül 226-ban állapítottak meg szabálytalanságot. A vizsgálatban az iskolai és kórházi büfék, boltok vettek részt - ezen üzletek vevőkörének jelentős része 18 éven aluli, illetőleg kezelés alatt áll, és nincs lehetőségük az intézményen belül más szolgáltatást igénybe venni. A legtöbb hiányosságot Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben találták.

Mindkét intézményben előfordult, hogy a büfék nem rendelkeztek működési engedéllyel, vagy nem az engedélynek megfelelő szolgáltatást nyújtottak - például a büfében kozmetikumokat, papírárut forgalmaztak. Az árak közlésének és feltüntetésének hiányosságát az üzletek harmadánál állapították meg.

Az üzletek felében hitelesítés nélküli mérlegeket használtak, de sok helyütt egyáltalán nem volt mérleg, italmérce. Előfordult az is, hogy - a jogszabály tiltása ellenére - ugyanazon a mérlegen mérték a húsokat, süteményeket és a gyümölcsöket.

Szakképzettség hiánya inkább az oktatási intézményekben működő büfékre volt jellemző - előfordult, hogy diákok szolgáltak ki, az iskolaigazgató nem tudott a jogszabályi előírásokról. Viszonylag kevés üzletben találtak lejárt szavatosságú termékeket, de volt olyan megye, ahol a vizsgált üzletek felében voltak lejárt áruk.

Az egészségügyi intézményekben egyre jobban elterjednek az italautomaták - ezeknek háromnegyed részét szabályellenesen működtették. Nem rendelkeztek szakhatósági engedéllyel, vagy nem tüntették fel a kötelező információkat (üzemeltető, karbantartó).

A fogyasztóvédők összesen körülbelül 9 millió forint bírságot szabtak ki.