Mégis bezárják a Szálasi-kiállítást

Vágólapra másolva!
Péntektől bezárják a Horthy katonái - Szálasi nyilasai című kiállítást Kőszegen. A tárlat anyagának nagy részét kölcsönző magángyűjtők ugyanis visszakövetelik műtárgyaikat és dokumentumaikat.
Vágólapra másolva!

Horváth Sándor, a Vas Megyei Múzeumok igazgatóságának vezetője közlése szerint a fejleményről Bakay Kornél, a kőszegi Jurisics Vármúzeum igazgatója, a tárlat rendezője értesítette levélben. Bakay Kornél - Horváth Sándor ismertetése szerint - arról tájékoztatta: "a magángyűjtők a médiumok által gerjesztett nyomasztó légkörre hivatkozva" visszavonták kölcsönzési engedélyüket, és záros határidőn belül követelik vissza műtárgyaikat.

A kiállítást rendező professzor levelében hozzáfűzte: éppen ezért nem tehet mást, mint hogy a "Horthy Miklós katonái és Szálasi Ferenc nyilasai" című kiállítást április 19-ei hatállyal bezárja.

- Noha a tárlatot a levél szerint csak szombattól zárnák be, a kiállítás már pénteken sem tekinthető meg, hiszen a Vas megyei múzeumok nagyböjt napján évek óta zárva tartanak - közölte Horváth Sándor. Bakay Kornél, aki eddig nem volt elérhető, még nem nyilatkozott az ügyben.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz)-, amely az elmúlt héten közleményben adott hangot tiltakozásának, e hét elején pedig a kiállítás azonnali bezárását kérte a kulturális minisztertől - a zsidóság ünnepével kapcsolatos vallási előírások miatt csütörtökön nem nyilatkozhatott, így a magyarországi zsidó vezetők a legközelebb csak vasárnap reagálhatnak a történtekre. Horváth Sándor a Mazsihisz tiltakozásának napján úgy nyilatkozott: a kiállítás nem emeli piedesztálra Szálasi Ferencet, csupán a korszakot mutatja be dokumentumok és fotók segítségével.

Az igazgató múlt kedden Bakay Kornéllal tárlatvezetést tartott a sajtó munkatársainak, ahol azt mondta: nincs semmiféle szakmai vagy más ok arra, hogy bezárják a kiállítást. Másnap Kőszeg város önkormányzata közleményben határolódott el a tárlattól, majd múlt csütörtökön a kulturális minisztérium azt közölte: szakértőket kért fel, hogy mondjanak véleményt a kiállításról. A szaktárca vasárnap azt jelezte: nincs hatásköre arra, hogy bezárassa a kőszegi tárlatot.

A két felkért szakember - Gál Vilmos, a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa és Stark Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa - hasonló álláspontra helyezkedett, miszerint a kiállítás némi kiegészítéssel, kiigazítással megfelelően mutathatná be vállalt témáját. Ezzel együtt Stark Tamás úgy látta, hogy a kőszegi várban rendezett kiállítás hiányos, illetve egyoldalúan, tendenciózusan mutatja be mind a Horthy-, mind pedig a nyilas korszakot.

Ezt követően a minisztérium levélben hívta fel a Vas Megyei Közgyűlést arra, hogy a szakértői vélemények fényében fontolja meg az azonnali intézkedés lehetőségét a kiállítást illetően. A tárca kedden közölte: Görgey Gábor kulturális miniszter és Kocsi László, a tárca politikai államtitkára mélységesen elítéli a kiállítást.

A Mazsihisz vezetői szerdán Szili Katalintól, az Országgyűlés elnökétől kértek segítséget, aki a találkozón azt mondta: mélységesen elítéli, hogy a bemutató állandó kiállításként nyílt meg, s úgy látja, a kulturális tárca eddig tett intézkedései nem kielégítőek.