Szonda: Az MSZP tartja előnyét a Fidesz előtt

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapokban nem történt lényeges változás a pártok támogatottságában: az MSZP tartja közel 10 százalékos előnyét a Fidesz előtt - derül ki a Szonda Ipsos április felméréséből. A kis pártok közül egyedül az SZDSZ-nek lenne most esélye arra, hogy bejusson a parlamentbe.
Vágólapra másolva!

A Szonda Ipsos áprilisi felmérése szerint kevés változás érzékelhető a pártok szavazótáborának nagyságában ezen a tavaszon. Az MSZP-nek általában 35-36 százalék körüli, azaz nagyjából 2,8 milliós szimpátiatábora van, míg a Fidesz 27-29 százalékos támogatottsággal - azaz 2,2-2,3 milliós táborral - rendelkezik. A biztos választók között az MSZP tábora meghaladja az 50 százalékot, a nagyobbik ellenzéki párt pedig 40 százalékon áll.

A Népszabadságban ismertetett felmérés szerint a kis pártok támogatottsága sem változott az utóbbi hónapokban. Az SZDSZ például szinte minden hónapban 3 százaléknyi támogatót tudhat magáénak. A biztos pártválasztók között ugyanakkor már 4-5 százalékos a kisebbik kormánypárt támogatottsága, így alulról súrolja a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

Az MDF, a MIÉP és a Centrum Párt egyaránt 1-1 százalékos támogatottságot tudhatnak magukénak. Az MDF annyiban különbözik a másik két szervezettől, hogy a megkérdezettek 12 százaléka ezt a pártot nevezte meg második kedvencként.

A hónapok óta észlelhető stabil támogatottsági arányok azt is jelzik, hogy a pártok között nincs átjárás. A közvélemény-kutató szerint ha lenne is mozgás, az nyilvánvalóan a két nagy blokkon belül történne. A kormánypárti szavazók túlnyomó többsége ugyanis az azonos térfélen lévő politikai erő jelölte meg második választásaként. (Az MSZP-s szavazók az SZDSZ-t, és fordítva.) Ugyanez igaz a jobboldali pártokra is: a Fidesz támogatóinak többsége az MDF-et jelölte meg második pártként, a fórum szavazói pedig a nagyobbik ellenzéki pártot.