Már 33 a halálos áldozatok száma

Vágólapra másolva!
A siófoki kórházban meghalt a csütörtök reggeli súlyos vonatbaleset egyik sérültje, így 33-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Négy sérültet kezelnek még kórházban. Két sérültet már elengedtek a kórházból. Csütörtök reggel Siófoknál egy német turistabusz - a piros jelzés ellenére - a sínekre hajtott, és összeütközött egy vonattal. A busz vezetője életét vesztette, a magyar idegenvezető, akit kórházban ápolnak, nem emlékszik a baleset pillanataira. A műszaki szemle igazolta, hogy a fénysorompó működött.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

33-ra emelkedett a csütörtöki siófoki buszbaleset halálos áldozatainak száma, miután délután meghalt az egyik súlyos sérült, akit a siófoki kórházban kezeltek. A baleset helyszínén összesen 29-en vesztették életüket, öten pedig kórházban haltak meg.

A siófoki kórházba szállított 8 sérült közül három ember elhunyt, két sérültet pedig elengedtek, mert csak kisebb sérüléseik voltak. A kórházban ápolt négy sérült közül egy beteg állapota súlyos, őt nem tudták megmenteni, hárman viszonylag jól vannak - mondta a kórház főorvosa, Tóth László. A német turistabuszon - a magyar idegenvezetőn kívül - német állampolgárok utaztak. A busz sofőrje életét vesztette. Az idegenvezetőt a siófoki kórházban ápolják, már jobban van, de kórházban kell maradnia.

A székesfehérvári kórházba három sérültet vittek, ám kettejük életüket nem tudták megmenteni. A nőt a klinikai halál állapotában szállították be, a kórházban órákig küzdöttek az életéért - mondta az [origo]-nak a kórház sajtósa, Csathó Barna. A harmadik sérült, egy 62 éves német férfi állapotát stabilizálni tudták, és neki jó esélye van a teljes gyógyulásra. A férfi lábszártörést, mellkas- és koponyasérüléseket szenvedett, életveszélyes állapotban vitték a műtőbe.

A korábbi hírekkel ellentétben nem csak nyugdíjas korúak utaztak a szerencsétlenül járt buszon, de zömmel idősebb emberek voltak az utasok - mondta az [origo]-nak a Somogy megyei rendőrség munkatársa.

A siófoki önkormányzat épületében információs központot hoztak létre, és szállást biztosítanak az áldozatok Németországból érkező hozzátartozóinak. Siófok szórakozóhelyein a zeneszolgáltatást 48 óráig szüneteltetik.

A siófoki tragédiáról készült cikkeink/itthon/20030508tobb.htmlFotók a baleset helyszínérőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/vonatbaleset/index2.html',500,440)

A felismerhetetlenségig összetört, kettévágott panoráma-autóbusz körül kiszakadt ülések, szétszóródott fémdarabok jelezték még csütörtök délután is, hogy az ütközés iszonyatos erejű lehetett. Nagyságára jellemző, hogy mintegy 60 betontalpfa is kiszakadt, megrongálódott, és a mozdony tengelye is eltörött. A helyszínen tartózkodó szakemberek szerint a mozdony hosszan tolta maga előtt az autóbuszt.

A műszaki szemle igazolta, hogy működött a fénysorompó, a vonat a megengedett sebességgel közelített a kereszteződéshez - tájékoztatta az MTI-t a MÁV. A mozdonyvezető a kereszteződéshez közelítve az előírásoknak megfelelően hangjelzést adott, majd gyorsfékezést is végrehajtott, de a balesetet már nem tudta elkerülni. Hozzátette: a szerelvény megállításához legalább 400 méteres fékútra lett volna szükség.

Délután öt órakor elszállították az autóbuszt a siófoki vasúti átjáróból. A busz elejét néhány méterre az átjáró mellől daru segítségével emelték trélerre. A jármű másik felét, amelyet mintegy 250 méterre maga előtt tolt a mozdony, ugyancsak kiemelték, így lehetővé vált a mozdony helyreállítása is. A roncsokat a Kapos Volán siófoki telephelyére szállították, ahol pénteken délelőtt folytatják a csütörtökön a helyszínen már megkezdett szakértői szemlét. Az MTI információi szerint a szakértői vizsgálatban német közlekedési szakemberek is részt vesznek.

A busz a németországi Löhne városában működő Ursel-Reisen nevű cég tulajdona. Az [origo] megkeresésére a város alpolgármestere, Bernhard Bentrup - aki a televízióból értesült a tragikus balesetről - elmondta: a buszon egy helyi lakos sem utazott. A buszt ugyanis egy másik településen működő utazási iroda bérelte ki Németország különböző tartományaiból, de zömmel Schleswig-Holsteinból érkező turistáknak. A hannoveri rendőrség szerint az utat a Maxim-Reisen elnevezésű iroda bonyolította le a Cloppenburg melletti Emstekből. "A holttestek azonosítása nagyon nehéz. Azt tudjuk, hogy ki fizetett be az útra, de azt még nem, hogy kik is voltak valójában a buszon, kik sebesültek vagy haltak meg" - közölte a hannoveri rendőrség szóvivője.

A német turisták utazását szervező német Maxim Reisen Utazási Iroda magyar partnere a herceghalmi Város Tours. A Város Tours vezetője elmondta: évek óta szervezik közösen német turisták beutazását Magyarországra. A buszt vezető sofőr is többször járt már Siófokon. Az utazási iroda vezetője azt is közölte, hogy a balesetet túlélt, abban megsérült idegenvezetőt is ők biztosították a csoportnak. Az idegenvezető nem emlékezett a baleset pillanataira, így nem tudott mit mondani a fénysorompó jelzéséről.