Megalakult a Fidesz gazdatagozata

Vágólapra másolva!
Megalakult a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség gazdatagozata vasárnap Karcagon, amelytől az ellenzéki csoportosulás azt várja el, hogy a mindennapi agrárkérdésekben mutasson irányt tagjainak és adjon segítséget a parlamenti frakció munkájához.
Vágólapra másolva!

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a tagozat alakuló ülésén hangoztatta: a Fidesz tagozatai közül az egyik legnagyobb jelentősége a gazdatagozatnak van, mert a Szövetségen belül ebben kell "otthonra találniuk" az elmúlt években politikai értelemben hányatott életű, kisgazda érzelmű embereknek. Hozzátette: olyan kisgazdákat várnak, akik "nem búzaégető akciókkal akarják magukra felhívni a figyelmet, hanem értelmes munkával, szakszerűséggel és kiszámíthatósággal".

A politikus jelezte: a Fidesz azt várja el a tagozattól, hogy a mindennapi agrárkérdésekben mutasson irányt tagjainak és adjon segítséget a parlamenti frakció munkájához. Pokorni Zoltán ez után elemezte a magyar mezőgazdaság állapotát. Megállapította, a Medgyessy-kormány egy éves működése alatt helyzete rosszabb lett a 2002-es jellemzőkhöz viszonyítva. "Már nemcsak egész ágazatok jutottak bajba, hanem a mezőgazdaság egésze került nehéz helyzetbe, hiszen leálltak a meghatározó fejlesztések" - hangsúlyozta.

A Fidesz alelnöke kitért arra, hogy a mostani állapot részben független a Medgyessy-kormány tevékenységétől, mert objektív elemeként világgazdasági folyamatok és időjárási viszonyok is formálták az összképet. Rámutatott: ugyanakkor ez a kormány a mai napig nem tett érdemi intézkedést a sertésválság megoldásáért, a tejágazatban a szakértők szerint megszegte a terméktanáccsal kötött szerződést, a gabonatermelőknek nem hirdette meg időben az intézményi árakat és megszüntette az öntözési, valamint a vízpótlási beruházások támogatását.

Az alelnök emlékeztetett rá, a Medgyessy-kormány az EU-csatlakozási tárgyalásokon kifejtett teljesítménye alapján már mindenki "koppenhágai csatavesztésként" értékeli az ott elért eredményeket.

Pokorni Zoltán elmondta: a hét végi kecskeméti frakcióülésen egyebek között azt határozták el, hogy követelik a kormánytól eddigi "hezitáló, bizonytalankodó", a magyar mezőgazdaságra károsan ható agrárpolitikáját változtassa meg a kiszámíthatóság és a tervezhetőség irányába.

A Fidesz gazdatagozata 121 taggal alakult meg, elfogadta szervezeti és működési szabályzatát. Az országos elnök Faludi Sándor lett, az elnökségben Glattfelder Béla, Járvás István, Mádl István és Kékkői Zoltán kapott helyett.